Τα σύννεφα πυκνώνουν στι διεθνείς αγορές και το κλίμα επιδεινώνεται μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες στη Wall Street (DJ -1,41%). Πολλοί αναλυτές μιλούν για επερχόμενη καταιγίδα, ενώ η Merrill Lynch εκτιμά ότι οι μετοχές είναι στα πιό υπερτιμημένα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. "Φούσκα" έχει δημιουργηθεί και στα ομόλογα, τα οποία κινούνται σε μηδαμινές ή και σε αρνητικές αποδόσεις. Οι εξελίξεις στις διεθνείς επηράσουν άμεσα ή έμμεσα και το ελληνικό χρηματιστήριο τις επόμενες εβδομάδες.
Οι μετοχές του ΧΑ δεν είναι βέβαια υπερτιμημένες, αλλά "μαζί με τα ξερά" μπορεί "να καούν και τα χλωρά". Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή, χωρίς σαφή κατεύθυνση και εκτεθειμένο στη διεθνή συγκυρία, που υπαγορεύει κινήσεις και επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι βέβαια ενδογενής και συναρτάται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης, την περαιτέρω πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να επωμισθούν μεγάλο μέρος του κόστους διευθέτησης των κόκκινων δανείων.
Μετά από επτά εβδομάδες συσσώρευσης και μιά πρόσκαιρη ανοδική αναλαμπή, το ΧΑ βρίσκεται πάλι στο "σημείο μηδέν", μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλό τις επομενες εβδομάδες, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η διαδικασία νέας αξιολόγησης.
Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς παραμένουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά, δεδομένου μάλιστα ότι σ' αυτές επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις και οι καθημερινές κινήσεις των περισσότερων ξένων funds.
Η διαγραφή της Alpha και της Eurobank (όπως και του ΟΤΕ) από τους δείκτες Stoxx - που γίνεται λόγω υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς - προκαλεί ρευστοποιήσεις θέσεων και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.
Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί για τα δημοσιονομικά, τη διπαραγμάτευση-αξιολόγηση, τις προοπτικές στην οικονομία κλπ, αυξάνουν τη μεταβλητότητα.
Το ζητούμενο τώρα είναι να μην υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κάτω από τη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 552-548 μονάδες. Ετσι θα περιορισθεί η πιθανότητα ενός ακόμη κύκλου διόρθωσης και σημαντικών απωλειών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η εκδήλωση ασθενούς αντίδρασης, που θα επαναφέρει τον ΓΔ στη ζώνη συσσώρευσης των προηγούμενων εβδομάδων - χωρίς αυτό να προδικάζει τη συνέχεια.