Πολιτική

Σε παγόβουνα προσκρούει η συμφωνία για το πετρέλαιο


Μόλις ένα μήνα μετά την σύναψη της συμφωνίας μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου να παγώσουν την παραγωγή του πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να τονώσουν τις παγκόσμιες αγορές, ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσκολίες. 

Τα μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και οι αντίπαλοι πετρελαιοπαραγωγοί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το πότε και το που θα πραγματοποιήσουν τις νέες συνομιλίες τους σχετικά με την επόμενή τους κίνηση. 

Οι πρόταση ενός από τα μέλη του ΟΠΕΚ η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί είτε αυτόν είτε τον επόμενο μήνα, στην Μόσχα, την Ντόχα ή τη Βιέννη αντιμετωπίστηκαν με απαξίωση από τα υπόλοιπα μέλη, ενώ την Τετάρτη η συμμαχία βρήκε νέο εμπόδιο, όταν η προγραμματισμένη συγκέντρωση των παραγωγών της Λατινικής Αμερικής που επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα στο Κίτο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, με τον υπουργό Ενέργειας του Εκουαδόρ να αναφέρει πως η συνάντηση ίσως πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου ή τις Αρχές Απριλίου. 

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, στις 16 Φεβρουαρίου ήλθαν σε συμφωνία που αφορά στο πάγωμα της παραγωγής του αργού στα επίπεδα του Ιανουαρίου προκειμένου να δώσουν πνοή στις τιμές του βαρελιού, που εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκονταν σε εξωφρενικά χαμηλά επίπεδα. Έκτοτε οι τιμές έχουν παρουσιάσει σαφή ανάκαμψη, που σύμφωνα όμως με τους αναλυτές δεν πρόκειται να διαρκέσει. 

Την απόφαση των τεσσάρων χαιρέτησαν και άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί, με χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν να αναμένεται να ενταχθούν στην συμμαχία. 

Παρά όμως την εμφανή ανάκαμψη των τιμών, η αύξηση των τιμών ήταν μάλλον αμελητέα και είχε ελάχιστο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς μεταξύ των παραγωγών υπάρχουν διχογνωμίες. 

Το Ιράν, αρνήθηκε να συμμετάσχει και χαρακτήρισε τη συμφωνία “εντελώς γελοία” καθώς μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της βρίσκεται σε βιασύνη να εξάγει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί και να πετύχει τον στόχο της να εξάγει 1 εκατ. βαρέλια ημερισίως. 

Την ίδια στιγμή, χώρες που αρχικά είχαν δει από θετική σκοπιά την συμφωνία, στην πορεία άλλαξαν γνώμη και εκτιμούν πως το πάγωμα της παραγωγής δεν πρόκειται να είναι “ανεπαρκές δεδομένης της κλίμακας της υπερπροσφοράς”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας.

Ανησυχία προκαλούν και οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ, η οποία μέσω έκθεσης επεσήμανε ότι ακόμα και αν οι πετρελαιοπαγωγοί της Λατινική Αμερικής συμφωνήσουν να περιορίσουν την προσφορά, στις αγορές θα υπάρξει μικρή επίδραση καθώς η παραγωγή των Λατινοαμερικάνων είτε θα σταθεροποιηθεί είτε θα μειωθεί μέσα στο επόμενο έτος έτσι κι αλλιώς. 

Η ασυνεννοησία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών είναι εμφανέστατη από τις ίδιες τις δηλώσεις των υπουργών.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας από τη μεριά του έχει τονίσει ότι το πάγωμα της παραγωγής θα συνεχιστεί και πως μέσα στο Μάρτιο θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις των παραγωγών, ενώ μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, ο υπουργός Ενέργειας της Νιγηρίας ανέφερε ότι η ερχόμενη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στην Ρωσία, ενώ από τη μεριά του ο Ρώσος ομόλογός του ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί το πότε και το που θα πραγματοποιηθεί η ερχόμενη συνεδρίαση. 

Μπορεί το πότε και το που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση να μην είναι σαφές το πότε θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι πως ότι και αν αποφασιστεί, είναι μάλλον απίθανο πως θα εντυπωσιάσει την αγορά. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις