Άμυνα & Διπλωματία

Σε στρατηγείο της ΕΕ κατά των Χούθι μετατρέπεται η Λάρισα - Πανελλαδική διαδήλωση το Σάββατο 30/03


Εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινά από αύριο λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο της ΕΕ εναντίον των Χούθι και (εμμέσως) υπέρ του Ισραήλ. Στα τέλη Ιανουαρίου ο Ν. Δένδιας πρότεινε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών άμυνας της ΕΕ την παραχώρηση του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας (1η στρατιά) ως επιχειρησιακού κέντρου της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, εναντίων των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο αυτήν την εβδομάδα, εν όψει της πανελλαδικής κινητοποίησης το ερχόμενο Σάββατο 30/03 στη Λάρισα.

Οι διοργανωτές αναδεικνύουν το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, δηλαδή τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η επιλογή εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτές τις επιχειρήσεις ακολουθεί την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να είναι σύμμαχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Εκτός όμως από την ένοπλη προστασία των συμφερόντων των ντόπιων εφοπλιστών και των "συμμάχων", έχει σημασία να έχουμε κατά νου πως τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές και ενεργειακές συμφωνίες (ενεργειακή σύνδεση Ελλάδα-Κύπρου-Ισραήλ), οι αμυντικές συμφωνίες (αγορές οπλικών συστημάτων, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κ.α.), η διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τη διείσδυση και ενίσχυση του Ισραηλινού κεφαλαίου μέσω της προσέλκυσης Ισραηλινών επενδύσεων στους τομείς των κατασκευών, της αγοράς κατοικίας, του τουρισμού και της ναυτιλίας, βάζουν τις βάσεις της περίφημης Ελληνο-Ισραηλινής φιλίας.»

Αιτήματα της πανελλαδικής κινητοποίησης είναι η απεμπλοκή της χώρας από όλα τα ενεργά πολεμικά μέτωπα, η ακύρωση των οικονομικών και πολεμικών συμφωνιών με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, και η αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα