Αγορές

Σε νέα άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων


Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων προκαλεί και σήμερα ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση των αποδόσεων τους. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, σύμφωνα με τους αναλυτές δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και στο μέτωπο της ανάπτυξης, γεγονός που αντανακλάται στην αρνητική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, και Αυστραλία αύξησαν τα επιτόκια τους σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού. Οι αγορές προεξοφλούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα τους.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 106 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,67%, από 3,51% χθες, έναντι 1,10% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,57% από 2,39% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το δολάριο έναντι του ευρώ. Έτσι νωρίς το απόγευμα κυμαίνονταν στα 1,0523 δολ. από το επίπεδο των 1,0547 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0559 δολ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα