Οικονομία

Σε λιγότερους ΚΑΔ οι αναστολές συμβάσεων εργασίας από τον Απρίλιο 


Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση ξεκίνησε την ...επιχείρηση περιορισμού των δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, με την καθιέρωση της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων, ενώ τον Μάρτιο προστέθηκαν νέες προϋποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο, που έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος. 

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η περικοπή των δικαιούχων του επιδόματος των 534 ευρώ να κλιμακωθεί τον Απρίλιο, με στόχο να ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν.   

Για να συμβεί αυτό εξετάζεται η δραστική μείωση των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων (η σχετική λίστα ισχύει από τον Νοέμβριο), που λειτουργούν και δικαιούνται να θέτουν εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης. Σε αυτή την περίπτωση τον επόμενο μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα ισχύσει κατά κύριο λόγο για τις επιχειρήσεις (π.χ. εστίασης και τουρισμού) που θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή. 

Πάντως, τα κυβερνητικά σχέδια εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην πανδημία και από τον χρόνο έναρξης της σταδιακής άρσης του lockdown, με κάποιο είδους άνοιγμα της αγοράς (π.χ. λιανεμπόριο). 

Υπενθυμίζεται, ότι από τον Μάρτιο στο μέτρο αναστολής σύμβασης τέθηκε για πρώτη φορά και προϋπόθεση τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, δικαίωμα χρήσης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο είχαν (εκτός των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή) πληττόμενες βάσει ΚΑΔ  επιχειρήσεις - εργοδότες, που:

  • Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, 
  • Ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, 
  • Δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 
  • Δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ. 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα