Πολιτική

Σε κόντρα Ευρωπαίων- ΔΝΤ πηγαίνει η διαπραγμάτευση


Ερήμην του ΔΝΤ κλείνει η συμφωνία για μηχανισμό αυτόματων περικοπών. Οι απαιτήσεις του Ταμείου πάνε σε «συμψηφισμό» στη συζήτηση για το χρέος

Κλείνοντας όλες τις εκκρεμότητες του βασικού πακέτου μέτρων και προτείνοντας έναν μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης πιθανών δημοσιονομικών αποκλίσεων, η κυβέρνηση «πετάει τη μπάλα» στο γήπεδο των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, αφήνοντας τους να βρουν μεταξύ τους λύσεις για την ελάφρυνση χρέους και να συμφωνήσουν πώς (δεν) θα ληφθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Στο Eurogroup της Δευτέρας ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κινηθεί στη γραμμή «εμείς κάναμε ό,τι συμφωνήσαμε, βρείτε τρόπο να συμφωνήσετε μεταξύ σας τα υπόλοιπα».

Οι εκκρεμότητες κλείνουν την Κυριακή το βράδυ με την ψήφιση του ασφαλιστικού. Για το θέμα του μηχανισμού αυτόματων περικοπών οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, πριν  ξεκινήσει το Eurogroup, αναμένεται ότι θα έχουν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Θεσμών.  Στις συζητήσεις δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο επιμένει στην απαίτηση του για νομοθέτηση πρόσθετων «προληπτικών» μέτρων.

Οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις ότι είναι αναγκαία - και δεν υπάρχει συνταγματικά η δυνατότητα να νομοθετηθούν - προληπτικά μέτρα και ότι αρκεί η δημιουργία μηχανισμού διόρθωσης αποκλίσεων.  Η Κομισιόν παρενέβη ουσιαστικά υπέρ της Ελλάδας, προτείνοντας να γίνουν εκταμιεύσεις δόσεων πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπό τον όρο ότι θα νομοθετηθεί μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Διαβάστε σχετικά:Πρόταση Κομισιόν για εκταμιεύσεις πριν επιτευχθεί συμφωνία

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέρρευσε και δημοσιοποιήθηκε αφού το περιεχόμενο της είχε ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει λοιπόν έχοντας ανά χείρας  τις «υπογραφές» του κουαρτέτου ότι υλοποιήθηκαν όλα τα μέτρα της περυσινής  συμφωνίας και μια ξεχωριστή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων – τον οποίο δεν αποδέχεται το ΔΝΤ.

Αντιπαράθεση με Βερολίνο

Ετσι το ζήτημα προληπτικά μέτρα ή μηχανισμός αυτόματων περικοπών επιδιώκεται να καταστεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Ευρωπαίων –κυρίως Γερμανίας - και ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε αντιπαράθεση για το θέμα της ελάφρυνσης  χρέους, την οποία το Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση παραμονής του στο ελληνικό πρόγραμμα. 

 Στην Αθήνα κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από αυτή τη διπλή διαπραγμάτευση Ευρωπαίων-ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα ή μηχανισμό περικοπών και για τη βιωσιμότητα του χρέους, κερδισμένη θα βγει η Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πάρει όλα όσα ζητάει. Για να επιτύχει κάτι με το χρέος, πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του για πρόσθετα μέτρα και να αποδεχθεί τον μηχανισμό περικοπών».

Το ελληνικό σχέδιο

Οσον αφορά τη δομή, τη λειτουργία και τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτού, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει να παρουσιάσει στο Eurogroup ένα τελικό σχέδιο, το οποίο διαμορφώνεται σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Στο αρχικό σχέδιο που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις και βελτιώσεις με βάση προτάσεις και υποδείξεις  από τις Βρυξέλλες.

Στο τελικό σχέδιο θα υπάρχει αναφορά για το τι περικοπές μπορεί να γίνουν στις δαπάνες κάθε υπουργείου ξεχωριστά, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στην επιστολή που απέστειλε προς τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει:

«Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί μάς έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει. Θα έχετε λάβει την πρότασή μας στην τελική της μορφή μέχρι τη Δευτέρα. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση».

Οσον αφορά τη γραμμή που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά κατά τη συζήτηση στο Eurgroup και στην περαιτέρω,  στην επιστολή αναφέρει:  

«Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα (…). Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για τον αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι επαρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ (…).  Η πρόταση του για επιπλέον προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ νομοθετημένα εκ των προτέρων, είναι πολύ προβληματική. Δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα…».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις