Αγορές

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές – «Μάζεψε» τις απώλειες το ΧΑ


Αβεβαιότητα και ανησυχία για τα δρώμενα και τις εξελίξεις στο ακανθώδες ενεργειακό ζήτημα της Ευρώπης, αλλά και σκεπτικισμός για τις «θρυλούμενες» νέες αυξήσεις επιτοκίων Κεντρικών Τραπεζών, που στοχεύουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά δημιουργούν συνθήκες ισχυρής οικονομικής επιβράδυνσης, επικρατεί στις αγορές.

Τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν αρνητικά πρόσημα, ενώ υπό πίεση βρίσκονται και οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την τελευταία προειδοποίηση της FedEx για την παγκόσμια οικονομία, να έχει «παγώσει» τους επενδυτές.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός αποτυπώνεται στις αγορές των ευρωπαϊκών ομολόγων, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα. Ενδεικτική της περιρρέουσας κατάστασης είναι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς επέστρεψε στα υψηλά 13 ετών(!), ενώ αυτή του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,594%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται μεταξύ 4,20% και 4,30%.

Το Χρηματιστήριο ακολούθησε την αρνητική πορεία των υπολοίπων αγορών, σβήνοντας, ωστόσο, τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης, που ενδοσυνεδριακά έφτασαν το -1,03%. Η είδηση πως τα δημοσιονομικά πηγαίνουν… πρίμα στο οκτάμηνο, όπου εκτός από την υπέρβαση των εσόδων καταγράφηκε και πρωτογενές πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ, έναντι του ορισθέντα στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,9 δισ. ευρώ., δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους επενδυτές. Η πολιτική αβεβαιότητα και η ανησυχία για την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα αποτελούν παράγοντες προβληματισμού για τους επενδυτές, που βρίσκονται εν αναμονή των προγραμματισμένων για σήμερα ανακοινώσεων των Moody’s και DBRS για το αξιόχρεο της Ελλάδας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 836,17 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,36%, με τις συναλλαγές να είναι αυξημένες και την αξία τους να ανέρχεται σε 114,45 εκατ.ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,68%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 2,36%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 6,40%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54%,  ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 1,00%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (+2,44%), των ΕΛΠΕ (+2,37%), της Jumbo (+2,17%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,67%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-3,77%), της ΕΥΔΑΠ (-3,08%), της Quest Συμμετοχών (-2,73%), της Μυτιληναίος (-2,05%) και της Τιτάν (-1,95%).

Απώλειες στις ευρωαγορές

Στις ευρωαγορές ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά -1,53%, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 χάνει -0,31% και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχει απώλειες -1,14%.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα