Χρηστικά

Σε κλοιό διασταυρώσεων οι συντάξεις χηρείας!


Ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να αντλεί στοιχεία από την ΑΑΔΕ για τυχόν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό

Σε κλοιό διασταυρώσεων θα βρεθούν σύντομα οι συντάξεις χηρείας, καθώς ο ΕΦΚΑ θα μπορεί πλέον, να λαμβάνει αυτόματα από την ΑΑΔΕ, στοιχεία για τυχόν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των επιζώντων συζύγων.

Στο σχετικό αρχείο από το οποίο ο ΕΦΚΑ θα μπορεί να αντλεί στοιχεία, θα υπάρχουν καταχωρημένα και τυχόν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι, φυσικά, σε γνώση της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Επικρατείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, στόχος των συγκεκριμένων διασταυρώσεων είναι η εύρεση εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων των σημερινών δικαιούχων συντάξεων χηρείας, ώστε αυτές, αναλόγως, να περικοπούν ή να διακοπούν, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΕΦΚΑ έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ' ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

Επίσης, ο ΕΦΚΑ, Ο φορέας, και ειδικότερα οι χρήστες του πληροφοριακού του συστήματος, έχει την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για την αιτία για την οποία χορηγούνται τα στοιχεία ασφαλιστικής ενημερότητας, για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα η απόφαση προβλέπει, ότι πλέον διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Φορολογικού Μητρώου και Εισοδήματος από άλλες πηγές προέλευσης» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία εισοδήματος φυσικού προσώπου:

  1. Ένδειξη προέλευσης καθαρού ποσού από μισθούς, συντάξεις, κ.λπ. αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης (κωδ. 389).
  2. Ένδειξη προέλευσης καθαρού ποσού από μισθούς, συντάξεις, κ.λπ. αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα, βάσει ΣΑΔΦ, έχει αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης (κωδ. 391).
  3. Ένδειξη προέλευσης αποδοχών για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες (κωδ. 393).
  4. Ένδειξη προέλευσης καθαρών κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλοδαπής (κωδ. 411).
  5. Ένδειξη αν υπάρχει άλλη πηγή εισοδήματος στην αλλοδαπή (κωδ. 029).
  6. Ένδειξη (0: ΟΧΙ, 1: ΝΑΙ) για εισοδήματα που εξαιρούνται από φόρο και εισφορά (παρ. 2 άρθρο 43 ΑΚ. Φ.Ε.) χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση (κωδ. 657).
  7. Ένδειξη (0: ΟΧΙ, 1: ΝΑΙ) για καθαρό εισόδημα από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας αλλοδαπής προέλευσης (κωδ. 463) στο πληροφοριακό σύστημα «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΟΠΣ) ΕΦΚΑ» του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου για την αναζήτηση πληροφοριών εισοδήματος φυσικού προσώπου βάσει Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και Φορολογικού έτους.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα