Άμυνα & Διπλωματία

Σε κίνδυνο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ -  Παραμονεύει η Τουρκία


Την ώρα που οι Αμερικανοί προεισδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έχει χαράξει ρότα για την Καλαμάτα (φωτό)

Σε τεράστιο κίνδυνο θα βρεθούν στις επόμενες μέρες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στην περίπτωση που το ιρανικό πλοίο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), πιάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο ελληνικό λιμάνι ή του παρασχεθεί η οποιαδήποτε βοήθεια σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ανοιχτά με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τελεί σε συναγερμό.

Το ατύχημα δύσκολα θα το αποφύγει η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με το marinetraffic.com, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο έχει χαράξει ρότα για την Καλαμάτα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, όπου αναμένεται να αφιχθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Αυγούστου.

Την τελευταία τριετία οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έφτασαν στο καλύτερο σημείο τους διαχρονικά, και οι Αμερικανοί προσδίδουν στην Ελλάδα στρατηγικό ρόλο στη Ν/Α Μεσόγειο, κρατώντας παράλληλα την Τουρκία στη «γωνία», όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να ανατραπούν σε βάρος της χώρας μας, αν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, επιμείνει στην πορεία του.

Παρά τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε μια ιδιαίτερα σκληρή προειδοποίηση για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν συνάδει, με το επίπεδο των σχέσεων αλλά και ταυτόχρονα δείχνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει την ισχυρή θέση μας για το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση και σε όλα τα λιμάνια ανά τη Μεσόγειο, τους έχουμε προειδοποιήσει να μη διευκολύνουν το πλοίο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 
«Είναι σημαντικό για επιχειρήσεις και λιμενικές αρχές να γνωρίζουν ότι η όποια προσπάθεια βοήθειας σε τέτοιου είδους δεξαμενόπλοια θεωρείται υλική στήριξη σε οργανώσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πιο σαφείς οι αμερικανικές προειδοποιήσεις-απειλές δεν θα μπορούσαν να γίνουν και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και διπλωματικό πυρετό.

Η φωτό με την πορεία του πλοίου από το marinetraffic.com 

kalamata

 

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Μια ρήξη με τις ΗΠΑ αυτήν την περίοδο θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα για μια σειρά παραγόντων.

Η χώρα μας έχει εκμεταλλευτεί την τελευταία τριετία –και ειδικά το τελευταίο 12μηνο) τη ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, λόγω του Συριακού, αλλά και της προσέγγισης με τη Μόσχα, και επιχειρεί να αναλάβει τον στρατηγικό ρόλο που έχει η Τουρκία στην περιοχή, με τη στήριξη των Αμερικανών.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει «ομπρέλα» στην κυπριακή ΑΟΖ όπου γίνονται γεωτρήσεις από το κυπριακό κράτος σε συνεργασία με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, κρατώντας την Τουρκία σε απόσταση.

Ακόμη, για γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ ετοιμάζεται και η Ελλάδα, υπό τις τουρκικές απειλές. Συγχρόνως, η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις σε αυτή, ενώ αποφεύγει προς το παρόν να αγγίζει την ελληνική ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου.

Στο Αιγαίο καθημερινά, συνεχίζει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών.

Σε περίπτωση ρήξης Ελλάδας ΗΠΑ για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο (ή για άλλη αιτία) η Τουρκία θα αποθρασυνθεί απέναντι στην Ελλάδα. Πολύ δε, περισσότερο, εάν καταφέρει και αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, γιατί στη διπλωματία τίποτα δεν είναι οριστικό.

Από το Γιβραλτάρ στην Καλαμάτα

Το Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί την ναυσιπλοΐα, το σκάφος κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

iraniko ploio

Το τάνκερ συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ λόγω υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της Ε.Ε., και βρέθηκε στο επίκεντρο μίας διπλωματικής κρίσης. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία. Την Πέμπτη το δεξαμενόπλοιο έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην Ε.Ε..

Επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv, που παρακολουθεί την πορεία των τάνκερ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση κατευθύνεται προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την Καλαμάτα.

Διαβάστε επίσης