Αγορές

Σε καθοδικό μονοπάτι το χρηματιστήριο


Μετά από πέντε μέρες ανόδου κι αφού κάλυψε τις μετεκλογικές απώλειες επιστρέφοντας στα υψηλά τεσσεράμισυ ετών,  η χρηματιστηριακή αγορά αλλάζει κατεύθυνση. Πτωτικά κινούνται σήμερα όλοι οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, διολισθαίνοντας χωρίς να εκδηλωθεί μέχρι στιγμής η παραμικρή ανοδική αντίδραση.

Η εικόνα στο ταμπλό  ενισχύει την εντύπωση ότι με την άνοδο του προηγούμενου πενθημέρου η αγορά «έπιασε ταβάνι» και ότι θα χρειασθεί μια πρόσκαιρη ή μεγαλύτερη διόρθωση  για να ανακτήσει δυνάμεις και να ξεκινήσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος.

Στην εκτίμηση αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι το ΧΑ είναι «παγκόσμιος πρωταθλητής αποδόσεων» στο επτάμηνο, με τον Γενικό Δείκτη να έχει σημειώσει άνοδο 46% από την αρχή του έτους και τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο +80%!

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται στην αφετηρία μιάς τεχνικής διόρθωσης, που δεν υπαγορεύεται από οικονομικές εξελίξεις και νέα δεδομένα – άρα θα έχει κατά πάσα πιθανότητα περιορισμένο εύρος και μικρή χρονική διάρκεια.

 Εκθέσεις και αναβαθμίσεις

Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος σε βραχυχρόνιο ορίζοντα θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στα μέτωπα της φορολογίας, της αναπτυξιακής πολιτικής και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Αυτές οι κινήσεις θα επηρεάσουν προφανώς και τις «γνωματεύσεις» των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η πρώτη αναβάθμιση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή 2 Αυγούστου από τη Fitch. Οι αγορές την προεξοφλούν – και θα αντιδράσουν αναλόγως μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού οίκου. Ιδιαίτερα θετική θα είναι η αντίδραση, εάν η Fitch κάνει το… «κάτι παραπάνω» - αν μας ανεβάσει δύο βαθμίδες αντί για μία.

Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το ΧΑ «παίρνει ανάσες» μετά τη μεγάλη ανοδική διαδρομή που έφερε τον ΓΔ στα υψηλά τεσσεράμισυ ετών. Με αυξημένο όγκο συναλλαγών οι δείκτες υποχωρούν, αλλά οι ποσοστιαίες απώλειες είναι περιορισμένες.

Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 0,60% στις 889,5 μονάδες, έχοντας σημειώσει χαμηλό -0,81%  Περίπου 0,55% χάνει ο FTASE25 στις  2.208 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +1,38%, γύρισε στο -1,29% και τώρα υποχωρεί κατά 0,75%. Προηγείται η Attica Bank με +2,9%. Ακολουθούν Τρ. Ελλάδος +1% και Πειραιώς +0,7%. Στο κόκκινο Eurobank -1,4%, Alpha  -1%. Aμετάβλητη η Εθνική.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips μόνο 4 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο καταγράφοντας οριακά κέρδη: Ελλάκτωρ +0,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Φουρλής και Coca –Cola +0,2%.
 Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν ΔΕΗ -4,3%, Cenergy -2%, Jumbo -1,6%,  ΕΛΠΕ και Μυτιληναίος -1,2%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα