Αγορές

Σε ιστορικό υψηλό η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα - «Έσπασε» το φράγμα των 400 ευρώ!


Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύεται σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας. Οι αριθμοί... τρομάζουν και αποκαλύπτουν το εύρος της αύξησης, που δεν αποτελεί ελληνικό «προνόμιο» αλλά κανόνα που διέπει πλέον όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος είναι 415,94 ανά μεγαβατώρα, ενώ η ανώτατη τιμή ορίζεται στα 524 ευρώ! Το γεγονός ότι η τιμή «έσπασε», διέλυσε το φράγμα των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι εξόχως ανησυχητικό κυρίως για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που γνωρίζουν καλά πώς οι εν λόγω σφοδρές ανατιμήσεις θα μετακυλήσουν και στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Μαύρη» είναι η εικόνα που υπάρχει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σ’ ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Σερβία και στην Ελβετία η τιμώ ξεπέρασε τα 300 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία έφτασε σε ιστορικό υψηλό, στα 273,89 ευρώ. Σε πολύ υψηλό επίπεδο, στα 295,82 ευρώ, βρίσκεται στη Γαλλία και στην Ολλανδία καταγράφεται αύξηση 15,5%, με τη μέση τιμή να «εδράζεται» στα 254,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στη Γαλλία η τιμή έχει φτάσει στα 452 ευρώ, στη Γερμανία εδράζεται στα 416 ευρώ, ενώ στην Ιταλία βρίσκεται στα 437 ευρώ. Στη γειτονική Βουλγαρία η τιμή αυξήθηκε κατά 23% στα 421 ευρώ.

Κύρια αιτία για την «έκρυθμη» κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι η νέα κρίση που προέκυψε  στην αγορά φυσικού αερίου, με το «πάγωμα» της διαδικασίας αδειοδότησης του Nord Stream 2, από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, αλλά και τη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν και πάλι, με συνέπεια να ακολουθήσουν – ως είθισται- και οι τιμές της χονδρικής του ρεύματος.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα