Ελλάδα

Σε γραμμή εκκίνησης ο Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας


Στις προκλήσεις, τις τεράστιες δυνατότητες και τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρουν οι ενεργειακές κοινότητες στη χώρα μας, η δημιουργία των οποίων μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αναφέρθηκαν εισηγητές σε σημερινή εκδήλωση, στην οποία τέθηκε σε γραμμή εκκίνησης, ο Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με τον τίτλο «Solar Hub».

Ο Κόμβος Αριστείας (Excellence Hub) «SolarHub» «A Greek-Turkish Solar Energy Excellence Hub to Advance European Green Deal» -Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας-, απαρτίζεται από 21 εταίρους (επτά ελληνικούς οργανισμούς, 11 τουρκικούς και τρείς ευρωπαϊκούς), είναι τετραετούς διάρκειας έως την 31η Δεκεμβρίου του 2026 και προϋπολογισμού περί τα 5 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο κύριος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δρ. Γεώργιος Καραγιαννάκης, Χημικός Μηχανικός. Το ΕΚΕΤΑ, αποτελεί τον επικεφαλής εταίρο του έργου «SolarHub» για την Ελλάδα, ενώ μέλος του είναι και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Electra Energy».

Αναφερόμενος στο όραμα του έργου, ο κ. Καραγιαννάκης επισήμανε ότι αφορά στην στρατηγική διασύνδεση πέντε οικοσυστημάτων καινοτομίας με σημαντική τεχνογνωσία σε ηλιακές τεχνολογίες, για τη δημιουργία ενός υβριδικού και διασυνοριακού κέντρου αριστείας, με έμφαση σε εφαρμογές στον αγροδιατροφικό τομέα.

Οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα

Από το 2018, οπότε και δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα μας, «μέχρι σήμερα έχουνε δημιουργηθεί 1.400, εκ των οποίων οι 1.360 από μεγάλους επενδυτές και οι 40 είναι οι αυθεντικές, αυτές δηλαδή στις οποίες συμμετέχουν ενεργά πολίτες, όπως άλλωστε επιτάσσει το συλλογικό αυτό μοντέλο», επισήμανε ο επικεφαλής της Electra Energy, Δημήτρης Κιτσικόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός τους με βάση το μέγεθος της Ελλάδας και το χρόνο που «τρέχει» το εγχείρημα.

Όπως υπενθύμισε ο ίδιος, οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα μοντέλο μέσω των οποίων, πολίτες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται συλλογικά στον ενεργειακό τομέα, να ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλουν αποτελεσματικά σε μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Είναι ένα μοντέλο με ταχύτατη ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και από το 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε με σχετική οδηγία όλα τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν κατάλληλα θεσμικά πλαίσια για την ανάπτυξή τους. Στην Ελλάδα, ο νόμος 4513/2018 εισήγαγε τον θεσμό στη χώρα μας με αποτέλεσμα να έχουν ήδη αναδειχθεί βέλτιστες πρακτικές, αλλά και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε οι ενεργειακές κοινότητες να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλες τους τις δυνατότητες.

Λέγοντας πάντως ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αλλοίωσης του μοντέλου των ενεργειακών κοινοτήτων, ο κ. Κιτσικόπουλος σημείωσε ότι αυτός αναμένεται να περιοριστεί με τον νέο νόμο που διαμορφώθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή. Διευκρίνισε ότι η Electra Energy συμμετείχε ενεργά στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε και τόνισε ότι το πεδίο των ενεργειακών κοινοτήτων προσφέρεται για συνέργειες.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κιτσικόπουλος αναφερόμενος στο «βουνό προκλήσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στις ενεργειακές κοινότητες, επί τάπητος έθεσε ζητήματα δικτύωσης, ηλεκτρικού χώρου, χρηματοδότησης, κατανόησης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και ενημέρωσης/ τεχνογνωσίας, ενώ σχετικά με τα πλεονεκτήματα μίλησε για απομακρυσμέενη εγκατάσταση, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και δυνατότητα αυξομείωσης και μεταφοράς.

Υπογραμμίζοντας όμως και το όφελος των πολιτών για συμμετοχή στις ενεργειακές κοινότητες, ο ίδιος είπε ότι «αγοράζοντας κάποιος έναντι 2.800 ευρώ ένα ποσοστό 3,1% μιας ενεργειακής κοινότητας, μπορεί να εξασφαλίσει ετήσιο οικονομικό όφελος των 500 ευρώ στο λογαριασμό του, μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού».

Για το επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το πεδίο των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δημήτρης Τζοβάρας στο χαιρετισμό του, ενώ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πότων (ΙΔΕΠ) του κέντρου, Σπύρος Βουτετάκης υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές του εγχειρήματος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του αναπτυξιακού οργανισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Νικόλαος Τζόλλας, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η χώρα μας να πατήσει γκάζι προς την ενεργειακή πράσινη μετάβαση ώστε να εξασφαλιστεί ενεργειακή σταθερότητα και είπε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα στην εξαγωγή ενέργειας, ωστόσο κωλυσιεργεί».

Το έντονο ενδιαφέρον της Venus Growers για τις ενεργειακές κοινότητες, με στόχο να μειώσει τα ενεργειακά της κόστη και να πετύχει ηλεκτρική αυτάρκεια, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της, Στέλιος Θεοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα