Οικονομία

Σε φάση υλοποίησης η εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Οινοφύτων


Ως έργο, που σε ορίζοντα 10 - 15 ετών θα έχει την ίδια σημασία για την την ελληνική οικονομία και την αύξηση του ΑΕΠ με την ανάπλαση του Ελληνικού, χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, την εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης των Οινοφύτων.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων - Ασωπού, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, η εξυγίανση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε την ανάθεση της εκπόνησης του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) του έργου. Ακολουθούν οι τεχνικές μελέτες που θα ανατεθούν τον Απρίλιο, με στόχο στο τέλος του χρόνου να κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ο φάκελος για την έγκριση του έργου. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους (από τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις) και τραπεζική χρηματοδότηση που περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οργάνωση της ρυμοτομίας κλπ.. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αυξημένους συντελεστές κάλυψης και δόμησης, καθώς και μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, επί υπουργίας του οποίου ψηφίστηκε από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το έργο, που είχε υπερψηφιστεί και απ' τη ΝΔ. Κάτι, που όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, δείχνει πως "όσο τοξικό και αν είναι το κλίμα, πάντα υπάρχει περιθώριο συνεννόησης".

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εξυγίανση της της βιομηχανικής περιοχής, τονίζοντας ότι οι περισσότερες από 250 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, συνεισφέρουν το ένα τρίτο της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας και το 13% των ελληνικών εξαγωγών. "Τα επιχειρηματικά πάρκα, τόνισε, είναι πυλώνες στήριξης της βιομηχανίας".

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, διαβεβαίωσε πως ό,τι χρειαστεί από το ΥΠΕΝ για την υλοποίηση του έργου θα διεκπεραιωθεί ταχύτατα, ενώ πρόσθεσε πως από περιβαλλοντικής άποψης, η εξυγίανση των Οινοφύτων είναι έργο πιο σημαντικό από το Ελληνικό.

"Να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν ξανά οι παθογένειες του παρελθόντος", τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, προσθέτοντας ότι η εξυγίανση θα επιτρέψει την διατήρηση και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τη στήριξη των επιχειρήσεων στο εγχείρημα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, Νίκος Κουδούνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ