Πολιτική

Σε επαφή με τράπεζες τα distress funds


Από την πλευρά τους τα distress funds, έχουν απευθυνθεί σε τράπεζες επιχειρώντας να αγοράσουν με σημαντικό discount τα δανειακά χαρτοφυλάκια ομίλων που έχουν προοπτική αλλά εσχάτως δέχθηκαν πληγές λόγω κρίσης.

Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι η σταδιακή μεταστροφή του τρόπου με τον οποίον κάποια ξένα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και εγχώριοι παίκτες «βλέπουν» πλέον ελληνικές επιχειρήσεις. H ύπαρξη ομίλων με προοπτική, εξαγωγικό προφίλ, ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμμετοχή σε τομείς που ενδιαφέρουν τους επενδυτές, η σημαντική ρευστότητα που κατέχουν κάποια funds αλλά και οι χαμηλές αποτιμήσεις που ιντριγκάρουν και προσελκύουν υποψήφιους μνηστήρες, σε ένα βαθμό έχουν αρχίσει ως στοιχεία να αποτυπώνονται στην επιχειρηματική σκακιέρα.

Και για να επανέλθουμε στο «τώρα» και στο «αύριο», ήδη κάποια χαρτοφυλάκια κοιτάζουν ή βολιδοσκοπούν περιπτώσεις, ενώ ήδη η λίστα που προωθεί το Χ.Α. με τις εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προφίλ ή έστω ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους (άνω του 30%) προέρχεται από το διεθνές στερέωμα γίνεται αντικείμενο μελέτης από ξένα funds ή εγχώρια κεφάλαια που έχουν «παρκαρισμένη» ρευστότητα στο εξωτερικό.
Εταιρείες με διεθνοποιημένη παρουσία, μικρού, μεσαίους ή μεγάλου βεληνεκούς, θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι ΜΕΤΚΑ, Intracom, Intralot, J&P Αβαξ, Kleemann, Eurodrip, FG Europe, Frigoglass, Ικτίνος, Σαράντης, Κορρές, Αλουμύλ, ΑΝΕΚ, Centric, Πλαστικά Κρήτης, Κυριακίδης, Φιερατέξ, Flexopack, Λύκος, Μαθιός, Mermeren, MLS, Πλαστικά Θράκης κ.λ.π.