Πολιτική

Σε έντονη κρίση ταυτότητας το ΚΙΝΑΛ


Τα συμπτώματα στην πολιτική της λαϊκής ρήσης: «η φτώχεια φέρνει γκρίνια» γνωρίζει αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής το ΚΙΝΑΛ. 
 
Γιατί ναι μεν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν καταστροφικό για το κόμμα, που αύξησε κατά τι το ποσοστό των ευρωεκλογών, ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ελπιδοφόρο.
 
Οι προσδοκίες της ηγεσίας του κόμματος, για διψήφιο ποσοστό, που θα επέτρεπε στο ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά δεν ευοδώθηκαν. Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται πλέον ανοιχτά από στελέχη του  είναι: «Αφού δεν έγινε τώρα, πότε θα γίνει;». 

Είναι γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατόρθωσε να καταγράψει σημαντική αύξηση δυνάμεων στην χειρότερη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που η Φ. Γεννηματά είχε στοχεύσει ως βασικό αντίπαλο. Από το 6,3% του Σεπτεμβρίου του 2015 έφθασε στο 8,1% την περασμένη Κυριακή. Αύξηση μικρότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων σε μιά τετραετία.
  
Η κρίση ταυτότητας, που αντιμετωπίζει το κόμμα, αναδεικνύεται πλέον προκαλώντας κλυδωνισμούς, οι όποιοι πιθανολογείται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Το ΚΙΝΑΛ την προηγούμενη τετραετία εμφανιζόταν ως προοδευτικό κόμμα, συντασσόμενο ταυτόχρονα στα περισσότερα με τη ΝΔ και αποτελώντας ενεργό τμήμα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου
 
Την επόμενη μέρα, με «κομμένα τα φτερά» και με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, τον κεντρικό πόλο του προοδευτικού χώρου, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ καλείται να αποφασίσει ποιά είναι η φυσιογνωμία του κόμματος και να την ξεκαθαρίσει.
 
Ορισμένα στελέχη της παπανδρεϊκής πτέρυγας, όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλούν με σαφήνεια για την ανάγκη το Κίνημα Αλλαγής να προσεγγίσει τον όμορο  ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο  ίδιος σημείωσε ότι αν τα δύο κόμματα συνεργάζονταν εκλογικά, θα αποτρεπόταν η επικράτηση της συντηρητικής παράταξης, αφού το ποσοστό που θα έπαιρναν θα υπερέβαινε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλα στελέχη επικρίνουν την Φ. Γεννηματά για την απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, θεωρώντας την επιζήμια.
 
Ο Σταμάτης Μαλέλης, εξωτερίκευσε την διχογνωμία που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «επικυρώθηκε αυτό που συμβαίνει εδώ και δυο μήνες: Η διάσταση απόψεων και προσεγγίσεων για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη».

Η αίσθηση είναι τα χθεσινά περιστατικά είναι το προανάκρουσμα των εξελίξεων, που θα σημειωθούν το ΚΙΝΑΛ και οι οποίες θα καθορίσουν και το μέλλον του. 
Γ.Δ. 

Διαβάστε επίσης