Ενέργεια

Σε «Ελλ. Καλώδια» και ΑΒΒ η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου


Η εταιρεία  «Ελληνικά Καλώδια»/Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο και η πολυεθνική ΑΒΒ αναλαμβάνουν την προμήθεια υλικών-εξοπλισμού και την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σκιάθου στο Σύστημα των 150kV, μέσω της Εύβοιας. Το έργο θα ξεκινήσει αμέσως ( τον Ιανουάριο) και θα ολοκληρωθεί σε 20 μήνες.

 Στη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ, η «Ελληνικά Καλώδια»/Cenergy ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια- εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων, με συμβατική αμοιβή 42,8 εκατ. ευρώ.

Η ΑΒΒ ανακηρύχθηκε μειοδότρια και ανάδοχος για την κατασκευή-εγκατάσταση του υποσταθμού GIS 150/20 kV στη Σκιάθο, με συμβατική δαπάνη 9,5 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ:

1. Για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπογείων και υποβρυχίων καλωδίων 150 kV για την καλωδιακή Γραμμή Μεταφοράς 150 kV στο τμήμα "Μαντούδι – Σκιάθος", υπέβαλαν προσφορές οι εταιρείες Prysmian και Ελληνικά Καλώδια. Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η Ελληνικά Καλώδια με σύμβαση 42,8 εκατ. ευρώ.

2. Για τη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση του νέου Υποσταθμού (Υ/Σ) GIS 150/20 kV στη Σκιάθο, υπέβαλαν προσφορές οι εταιρείες ABB, Μυτιληναίος-GE, Tomi Hyosung και Nari- Electromec. Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η ABB με σύμβαση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή της Διασύνδεσης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2020 με διάρκεια υλοποίησης 20 μήνες. Η Σκιάθος συνδέεται για πρώτη φορά στο Σύστημα Υψηλής Τάσης 150kV. Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα διασφαλίσει την ευστάθεια της ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε:

"Το ισχυρό ενδιαφέρον που προσέλκυσε ο διαγωνισμός για τη Διασύνδεση της Σκιάθου, μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών διεθνώς, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το έργο του Διαχειριστή. Ακόμη ένα ελληνικό νησί, θα διασυνδεθεί στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με την ολοκλήρωση του έργου το 2021, θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει ταχέως τα έργα των διασυνδέσεων στη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την αξιόπιστη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας με βιώσιμους όρους σε όλη τη χώρα".

Διαβάστε επίσης