Ελλάδα

Μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα - Επεισόδια με ρίψη χημικών


Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Ωστόσο την κινητοποίηση σημαδεύουν επεισόδια που σημειώνονται έως αυτήν την ώρα έξω από τη Βουλή. Ειδικότερα πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη μια ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Στη συνέχεια διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στους αστυνομικούς και ακολούθησαν νέες συγκρούσεις, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, διαλύοντας τους διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει τον Άγνωστο Στρατιώτη, ακριβώς έξω από τη Βουλή επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Η κατάσταση στο Σύνταγμα είναι ασφυκτική από τα χημικά με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να πηγαίνει προς το κάτω μέρος του Συντάγματος.

Από τα μεγάφωνα έγινε έκκληση για ασθενοφόρο καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμένο διαδηλωτή. Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ υπάρχουν και τραυματίες αστυνομικοί.

Μαζική προσέλευση

Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, προσήλθε από το πρωί στο χώρο της συγκέντρωσης, για να διαδηλώσει ενάντια στη συμφωνία, ζητώντας «την απόσυρση της συμφωνίας καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο που ακούστηκε από τα μεγάφωνα.

Εξέδρα έχει στηθεί από την κάτω πλευρά του Συντάγματος, όπου πραγματοποοιούνται κεντρικές ομιλίες μεταξύ των οποίων του Κρις Σπύρου και της Αφροδίτης Μάνου.

 Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

«Αντιεθνικιστική» συγκέντρωση στα Προπύλαια

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, η οποία διεξήχθη παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά».

Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).