Πολιτική

Σε εκκρεμότητα οι μικροπιστώσεις για αποκλεισμένους από τις τράπεζες


Μιά από τις κύριες εκκρεμότητες της πολιτικής ηγεσίας των οικονομικών υπουργείων της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφορά το νομοσχέδιο, που θεσμοθετεί τη δυνατότητα χορήγησης μικροπιστώσεων από μη τραπεζικά σχήματα.
  
Το νομοσχέδιο, που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν σε φάση προώθησης προς ψήφιση στη Βουλή από την απελθούσα κυβέρνηση, εισάγοντας στην Ελλάδα τον, κατοχυρωμένο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεσμό των μικροπιστώσεων.  

Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σύσταση μη τραπεζικών οργανισμών μικροχρηματοδότησης, για τη χορήγηση μικρών δανείων χωρίς υποθήκη, σε μικρές επιχειρήσεις, σε νέους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και ανέργους, που είναι αποκλεισμένοι από την τραπεζική χρηματοδότηση.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται τρεις δυνατότητες ενίσχυσης των παραπάνω κατηγοριών:
 

  • Παροχή ρευστού έως 25.000 ευρώ για τη κάλυψη επενδυτικών αναγκών ή ως κεφάλαιο κίνησης
  • Κάλυψη χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισμού 
  • Παροχή εγγυήσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ

Όσο για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υπεύθυνη θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη  δημόσια διαβούλευση υπήρξε καθολική αποδοχή του συγκεκριμένου θεσμού.

Το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί στην πράξη αν η νέα κυβέρνηση πιστεύει στον θεσμό των μικροπιστώσεων, συνεχίζοντας τη διαδικασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο - με τις όποιες τροποποιήσεις κρίνει απαραίτητες - ή αν τον απορρίπτει, οπότε δεν θα δώσει συνέχεια. 
Γ.Δ.  

Διαβάστε επίσης