Χρηστικά

Σε... δόσεις τα αναδρομικά των συντάξεων


Εμπλοκές διαπιστώνονται στη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών

Εμπλοκές διαπιστώνονται στη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκκαθάριση των ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, όπως και η καταβολή των αναδρομικών διετίας και η ενσωμάτωση των αυξήσεων στις συντάξεις τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας, η απόδοση των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, θα γίνουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

Ενδεχομένως να παραταθεί για ορισμένες κατηγορίες μέχρι και τις αρχές του 2022, καθώς στελέχη του ΕΦΚΑ υποστηρίζουν πως η διαδικασία αποδεικνύεται δύσκολη.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο καταβλήθηκαν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις σε 55.000 συνταξιούχους, ενώ απομένουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι που περιμένουν.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη καταβολή των αναδρομικών, αλλά και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, που έγινε τον Ιούλιο, βρέθηκαν λάθη σε 29.000 περιπτώσεις. Οι υποθέσεις τους επανεξετάζονται και τις αυξήσεις και τα αναδρομικά θα τα λάβουν εντός του φθινοπώρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος των 150.000 συνταξιούχων θα λάβουν τα αναδρομικά και τις αυξήσεις τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ οι υπόλοιποι θα τα λάβουν σταδιακά, στους επόμενους έξι μήνες.

Ειδικότερα για τον Σεπτέμβριο, θα ενσωματωθούν στις συντάξιμες αποδοχές οι αυξήσεις που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό. Κατά μέσο όρο, οι αυξήσεις θα είναι 30-40 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές, αλλά, ανάλογα με την προσωπική διαφορά του κάθε συνταξιούχου, για ορισμένους οι αυξήσεις θα είναι λογιστικές και δεν θα τις δουν στα ΑΤΜ.

Παράλληλα, στους ίδιους συνταξιούχους, θα καταβληθούν και τα αναδρομικά που αναλογούν μετά τον επανυπολογισμό από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή θα λάβουν αναδρομικά 23 μηνών.

Ωστόσο, προβλήματα επανυπολογισμού διαπιστώνονται για τους «νέους συνταξιούχους», καθώς διαπιστώνονται δυσκολίες. Πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν επί σειρά ετών παράλληλη απασχόληση και πρέπει να υπολογιστούν από την αρχή οι συντάξιμες αποδοχές τους, με τις δυσκολίες που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία.

Ακόμη, προβλήματα στον επανυπολογισμό διαπιστώνονται και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Βρούτση», που θέσπισε και τον επανυπολογισμό.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι αυξήσεις των συντάξεων και τα αναδρομικά με δικαιούχους κληρονόμους. Στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι οι υποθέσεις αυτές δύσκολα θα ξεκαθαρίσουν έως τον Δεκέμβριο, καθώς απαιτούνται και δικαιολογητικά και γενικά μια γραφειοκρατική διαδικασία και το πιθανότερο είναι να εκκαθαριστούν στις αρχές του 2022.

Τι είναι ο επανυπολογισμός

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων προέκυψε από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, που θέσπισε ο «νόμος Βρούτση» (ν. 4670/2020) και αφορούν όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας.

Η αναπροσαρμογή από 01.10.2019 όλων των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) διατάξεις, πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επανυπολογισμός και αναπροσαρμογή του διαστήματος από 13.05.2016 έως 30.09.2019. Οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης εφαρμόζονται άμεσα χωρίς επανάληψη του πρώτου επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής.
Προκειμένου να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 01.10.2019 σύνταξη, γίνεται σύγκριση:

  • του καταβαλλόμενου την 30.09.2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς με:
  • το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.

Αν το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30.09.2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, και ακολουθώντας τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ης Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Τυχόν αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019, μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά δίδονται εφάπαξ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα