Αγορές

Σε δοκιμασία οι 1.200 μονάδες στο χρηματιστήριο – Υπό πίεση οι τράπεζες


Επηρεασμένο από το κλίμα ανησυχίας που έχει «σκεπάσει» τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις δηλώσεις Πάουελ για πιθανές νέες αυξήσεις, το χρηματιστήριο συνεχίζει για τέταρτη σερί συνεδρίαση σε πτωτική πορεία. Οι 1.200 μονάδες δοκιμάζονται και οι πωλητές έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον τραπεζικό δείκτη (-1,42%) και blue chips (Motor Oil-Coca Cola) να σέρνουν τον χορό της υποχώρησης.

Το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται σήμερα στην ολοκλήρωση του deal Alpha-UniCredit, καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής ανταγωνιστικής προσφοράς. Αν τελικώς δεν προκύψει άλλος ενδιαφερόμενος, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει με την πρόταση της UniCredit. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο, λόγω και της επικείμενης-την άλλη εβδομάδα- διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 20-25% του μεριδίο του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. 

Παρά πάντως τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που εμφάνισαν οι 4 συστημικές τράπεζες στο 9μηνο και τις καλές αξιολογήσεις που λαμβάνουν, σήμερα οι μετοχές τους βρίσκονται στην πρέσα. Η Alpha Bank υποχωρεί -2,06%, η Eurobank αποδυναμώνεται -2,09%, η Εθνική χάνει -0,36%, ενώ πτώση -1,22% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Βαριές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Trade Estates, στην παρθενική της συνεδρίαση, κατακρημνίζεται κατά -6,5%

Ο Πάουελ φόβισε τις αγορές

Οι δηλώσεις του Πάουελ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις προκάλεσαν ανησυχία στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που αποτυπώνεται στις σημερινές συνεδριάσεις. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί -0,80% και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχει απώλειες -1,14%.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.201, 06 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,40%, με αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 29,36 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,79%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+0,66%) και του ΟΛΠ (+0,23%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (-3,13%), της Coca Cola HBC (-3,07%), της Jumbo (-2,47%), της Eurobank (-2,29%) και της Lamda Development (-2,14%).

Ανοδικά κινούνται 27 μετοχές, 67 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα