Αγορές

Σε δοκιμασία αντοχών και υπομονής το χρηματιστήριο


Συναλλακτική άπνοια επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι δείκτες κινούνται στο κόκκινο, καταγράφοντας μικρές απώλειες. Η εικόνα στο ταμπλό υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής από πλευράς των ισχυρών χαρτοφυλακίων που κινούν την αγορά.

Οι αποκαλύψεις για τον «χάρτινο πύργο» και την τεράστια μαύρη τρύπα των Folli Follie επιτείνουν την αβεβαιότητα, καθώς αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και του ΧΑ.

«Καλό νέο» για την αγορά η νέα αξιολόγηση της Moody's, που διατηρεί αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, με θετικό outlook, το οποίο αντανακλά την προοπτική ταχύτερης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν πάντως οι τράπεζες. Αναλυτές και fund managers αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα δυσκολευθούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης κόκκινων δανείων και ότι δεν αποκλείεται να χρειασθούν αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι εκτιμήσεις αυτές υπαγορεύουν αρνητική αντιμετώπιση των τραπεζικών μετοχών. Πολλά επιθετικά funds έχουν τις short θέσεις τους ή προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, πιέζοντας χαμηλότερα τις τιμές.

Στο φράγμα των 700 μονάδων

Σήμερα η προσφορά είναι περιορισμένη, απουσιάζει όμως και το αγοραστικό ενδιαφέρον. Συνεχίζεται λοιπόν το «σκωτσέζικο ντους», με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης που δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση βραχυχρόνιας τάσης.
Οι βασικοί δείκτες κινούνται από την αρχή της συνεδρίασης σε μικρό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας αρνητικό πρόσημο.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ως αναμενόμενη εξέλιξη την ανάσχεση της ανοδικής κίνησης με την προσέγγιση των 700 μονάδων. Η περιοχή αυτή αποτελεί πλέον ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση και η διάσπαση της με αυξημένη τζίρο είναι προϋπόθεση για να συνεχισθεί η ανάκαμψη.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα ακριβώς στις 700 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,25%.
Περίπου 0,35% χάνει ο FTASE 25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.837 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -1,42% και τώρα  έχει ανακάμψει αισθητά. Οι απώλειες του έχουν περιορισθεί σε 0,40%.
 Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο η Eurobank (+1,5%) και η Attica Bank (+0,5%). Εθνική -1,9%, Πειραιώς -1%, Alpha -0,7%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγείται ο ΟΛΠ (+3,1%), που ανακοίνωσε χθες υπερδιπλασιασμό κερδών στο εξάμηνο. Ακολουθούν Jumbo +1,5%, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%, ΔΕΗ και Φουρλής +0,5%.
Στον αντίποδα Σαράντης -2,6%, ΟΠΑΠ και Coca Cola -1%,  ΕΛΠΕ και  Aegean -0,6%.

Διαβάστε επίσης