Σε φάση διόρθωσης βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την παρατεταμένη ανοδική πορεία που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου και τα σημαντικά κέρδη των τριών τελευταίων εβδομάδων.Είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, που θα δώσει ευκαιρία εισόδου σε μακροχρόνιους και "αργοπορημένους" επενδυτές, διαμορφώνοντας το έδαφος για τον επόμενο κύκλο ανάκαμψης, που θα έχει μεγαλύτερη χροονική διάρκεια και ανάλογο εύρος.
Τα επιθετικά χαρτοφυλάκια παίρνουν τα κέρδη τους και αποχωρούν, δίνοντας τη σκυτάλη σε επενδυτικά fund που "έρχονται για να μείνουν", προσβλέποντας στις θετικές μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων του ΧΑ.
Οι κινήσεις αυτές προκαλούν πιέσεις κυρίως στα τραπεζικά χαρτιά, που έχουν δώσει τις υψηλότερες αποδόσεις τους τελευταίους μήνες.
Η σεναριολογία για (μη) ένταξη στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επιδεινώνει το κλίμα και χρησιμοποιείται παράλληλα ως αφορμή-πρόσχημα για την αποθέρμανση της αγοράς.
Θετικές οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων για τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων και του ΧΑ, "μιά στο καρφί και μιά στο πέταλο" για τις προοπτικές και τις αδυναμίες των τραπεζών. Προβληματισμό για τον κλάδο προκαλεί και η αναζωπυρούμενη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο διευθέτησης των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Επί του θέματος αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέοσυν απώλειες-επιβαρύνσεις στις τράπεζες.
Οι τραπεζικές μετοχές γίνονται πλέον το "βαρίδι" της αγοράς, πιέζοντας τους δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δύο βασικοί δείκτες (ΓΔ και FTSE25) βρίσκονται ακόμη σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ο τραπεζικός αρχίζει από σήμερα να "ξύνει πάτο".
Πολύ πιθανή θεωρείται μία ισχυρή ανοδική αντίδραση μέσα στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις, με μοχλό τα τραπεζικά χαρτιά, που πρωταγωνίστησαν σήμερα στη διαμόρφωση πτωτικής τάσης. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο ΓΔ μπορεί να διολισθήσει λίγο χαμηλότερα χωρίς να αλλάξει η μεσοβραχυχρόνια τάση.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, στις 814,81 μονάδες, με απώλειες 1,03%.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε επίσης κατά 1,03% στις 2.152,36 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -4,62%, στις 1007,04 μονάδες. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Attica -9%, Πειραιώς -5,8%, Eurobank -5,1%, Alpha -4,1%, Εθνική -3,8%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρώτη σε απόδοση η Aegean (+3,2%). Ακολούθησαν ΟΤΕ +2,8%, Motor Oil +2,1%, Μυτιληναίος +1,5%.
Ενδοσυνεδριακά εντυπωσίασε η ΔΕΗ, που πήγε μέχρι +10% και τερμάτισε +1,3%.
Στον αντίποδα Βιοχάλκο -3,5%, Follie -3,3%, ΕΛΠΕ -3,2%, Ελλάκτωρ -1,5%.