Πολιτική

Σε αναζήτηση modus vivendi


Σε εργασιακά και δημοσιονομικά εντοπίζονται τα μεγάλα κενά του προσχεδίου συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση – Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κοινοτικών θεσμών και ΔΝΤ, το οποίο ζητεί νέες περικοπές στις συντάξεις

Εξ αποστάσεως θα βρεθεί όπως όλα δείχνουν η «χρυσή τομή» για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Από το μεσημέρι της Κυριακής βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, ωστόσο σημαντικές αποκλίσεις παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών στο πεδίο των εργασιακών, στο δημοσιονομικό αλλά και σε θέματα Παιδείας.

Στόχος της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις της με την τρόικα είναι να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα έως την Τρίτη, (οπότε θα αναχωρήσουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου) και η διαπραγμάτευση να έχει φτάσει στο σημείο ώστε να μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εξ αποστάσεως πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί της Κυριακής, τα κυβερνητικά επιτελεία μελετούν  το νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplementary MoU) που συνέταξαν οι θεσμοί και το οποίο περιλαμβάνει τις προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει ώστε να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το κείμενο περιλαμβάνει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. 

«Στόχος μας είναι έως την Τρίτη να βρεθούμε σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμα και εξ αποστάσεως, με ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ίδια κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε πως η απόσταση για το δημοσιονομικό κενό περιορίστηκε σε μόλις 50 εκατ. για το 2017, παραδέχτηκε όμως ότι για το 2018 η απόσταση παραμένει στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, όπως το υπολόγισαν και κατά την προηγούμενη αποστολή τους στην Αθήνα οι δανειστές, το περασμένο καλοκαίρι. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κοινοτικών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ «αγκάθια» εξακολουθούν να υπάρχουν και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Πρώτη την πόρτα του ξενοδοχείου Χίλτον πέρασε περί τις 13.00 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για να ενημέρωσει τους επικεφαλής των κλιμακίων (ΕΕ, ΕΚΤ, EMS, ΔΝΤ) σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης επί του SMοU.

Η κα. Αχτσιόγλου είχε λάβει οδηγίες απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτό, ώστε να απαντήσει στους δανειστές αν αποδέχεται τις αξιώσεις τους για απελευθέρωση ή διπλασιασμό τουλάχιστον του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, για τους περιορισμούς στις απεργίες αλλά, κυρίως, για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων και τι θα ισχύσει με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

 Η ελληνική πλευρά, στην αγωνιώδη προσπάθειά της για επίτευξη συμφωνίας, έχει εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» της στο θέμα των ομαδικών απολύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να μην περιμένει πλέον την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ-Lafarge. Αντίθετα δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο, ώστε να προβλέπεται μόνο προέγκριση των απολύσεων από το Υπουργείο Εργασίας, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Στόχος είναι να μην αυξηθεί, ωστόσο, το ισχύον ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων. 

 Όσον αφορά στο δημοσιονομικό πεδίο, οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν στους θεσμούς τον νέο προϋπολογισμό για το 2017 (σ.σ.: η κατάθεση του οποίου στη Βουλή από αύριο Δευτέρα δεν φαίνεται να εμποδίζεται από τις διαβουλεύσεις με την τρόικα) και τα μέτρα της διετίας 2017-2018. 

Η κυβέρνηση θα προβάλει την υπερείσπραξη των φόρων και την υπερβάλουσα μείωση στις κρατικές δαπάνες, για να υποστηρίξει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει και το 0,63% που έλεγε το προσχέδιο του προϋπολογισμού πριν ένα μήνα (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%). Ωστόσο Οι δανειστές (και η Κομισιόν ακόμα) θεωρούν υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις από εισπράξεις 2,5 δισ. επιπλέον από φόρους το 2017 και τα επόμενα χρόνια. 

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών παραμένουν και σε θέματα του Υπουργείου Παιδείας. Την Κυριακή το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση και για αυτά τα ζητήματα.

 «Βόμβα» ΔΝΤ για τις συντάξεις

 Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έριξε νέα βόμβα, ζητώντας να μπει «γερό» ψαλίδι στις κύριες συντάξεις, της τάξης του 1,8% έως 42,4%.

Το ΔΝΤ απαιτεί οι συντάξεις να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων και μικρότερων απολαβών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

Την πρόταση δεν έχουν μέχρι στιγμής συμμεριστεί οι υπόλοιποι εταίροι ούτε έχουν σχολιάσει επίσημα αν το μέτρο αυτό είναι επιθυμητό. Ενδεχομένως το κυβερνητικό επιτελείο και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να επεξεργάζονται την εν λόγω πρόταση προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να αποφευχθεί μία τέτοια μείωση ή να γίνει αποδεκτή με αλλαγές. 

 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις