Επιχειρήσεις

Σε αδιέξοδο η Sears, ετοιμάζει αίτηση πτώχευσης


Ρευστοποίηση ενεργητικού ζητούν οι τράπεζες

Έτοιμος να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας ώστε να προστατευθεί από τους πιστωτές φέρεται να είναι ο άλλοτε κραταιός όμιλος λιανικής στις ΗΠΑ, Sears. 

Πληροφορίες που επικαλείται η WSJ αναφέρουν πως δεν υπήρξε συμφωνία του ομίλου με τις τράπεζες σε πρόσφατη συνάντηση γεγονός που καθιστά δύσκολο το εγχείρημα διάσωσης - ανάτασης, υπό τις παρούσες συνθήκες.

H Sears ήλπιζε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά οι τράπεζες Bank of America, Wells Fargo και Citigroup είπαν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, «όχι» και ζητούν από την εταιρεία να προβεί σε ρευστοποίηση ενεργητικού.

Η κατάσταση είναι ρευστή πάντως και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρει η Sears εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης. Σήμερα η εταιρεία αριθμεί 866 καταστήματα Sears και Kmart, έχοντας ήδη κλείσει εκατοντάδες ανά τις ΗΠΑ. Η Sears καλείται να αποπληρώσει άμεσα υποχρεώσεις 134 εκ. δολαρίων (ως τις 15 Οκτωβρίου).

Ωστόσο, όλο το τελευταίο διάστημα, ο CEO Eddie Lampert επιδιώκει να βρει λύσης για την αναδιάρθρωση του ομίλου. Πέραν του deadline τις 15 Οκτωβρίου, κρίσιμο ζήτημα - σύμφωνα με τον ίδιο - είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση στο ιλιγγιώδες ποσό των 5 δισ δολ που χρωστάει συνολικά.

Άξιο αναφοράς είναι όμως πως η εταιρεία έχει λάβει διάφορα βήματα τις τελευταίες ημέρες για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, προσλαμβάνοντας τη συμβουλευτική εταιρεία M-III Partners LLC, η οποία ειδικεύεται στις πτωχεύσεις