Οικονομία

ΣΔΙΤ: Προς υλοποίηση η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κεντρ. Μακεδονία


Εγκρίθηκε σήμερα από την Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών & Μεταφορών  Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας.

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την αρχή της θητείας της, ξεμπλοκάρει τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο έργο τη μονάδα στο Δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό να δώσουμε γρήγορη και διάφανη λύση.

Υπενθυμίζω ότι ήδη, με επίσημη επιστολή του, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαν, μας έχει προειδοποιήσει για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, ακριβώς λόγω των συνεχόμενων αναβολών που προέκυπταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Σήμερα, στη Διϋπουργική Επιτροπή αποδεχθήκαμε την ομόφωνη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα έργο κομβικής σημασίας.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα τα μόνα πραγματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι έργα ΣΔΙΤ. Κανένα από τα δημόσια έργα δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα που προχωρούν τα ΣΔΙΤ.  
Άρα, δίνουμε ένα σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα έργα ΣΔΙΤ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και για να απορροφήσουμε τους Κοινοτικούς πόρους και για να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα», είπε.

Σημειώνεται ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και εξυπηρετεί 10 Δήμους. Για το έργο θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ.

Πρόκειται για το 6ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς  ήδη λειτουργούν έργα ΣΔΙΤ σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες, ενώ ξεκινά η υλοποίησή τους σε Ηλεία και Πελοπόννησο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις