Πολιτική

Σαράντα κλίνες ΜΕΘ δίνουν οι ιδιωτικές κλινικές στον ΕΟΠΥΥ


Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μεταξύ της νέας Διοίκησης του Οργανισμού και του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), συμφωνήθηκε, ύστερα από αίτημα του Οργανισμού, οι ιδιωτικές κλινικές μέλη της ΠΕΙΚ να διαθέσουν άμεσα 40 επιπλέον κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέσω ΕΚΑΒ, σε όλη την Ελλάδα, για τις ανάγκες των βαρέως πασχόντων. 

Παράλληλα, η νέα Διοίκηση του Οργανισμού δεσμεύτηκε να επανεξετάσει έως τα τέλη Μαρτίου, σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το θέμα του νοσηλίου της ΜΕΘ.

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2015 είχε υπογραφεί σύμβαση των Ιδιωτικών Κλινικών με τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη Διοήκηση του ΕΟΠΥΥ για την εξασφάλισης 120 κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χωρίς την έξτρα επιβάρυνση των ασθενών ενώ θα παρέχετο και η δυνατότητα νοσηλείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στο 25% των κλινών Γ΄ θέσης, χωρίς παραπάνω χρεώσεις, δυνατότητα που δεν εξασφαλιζόταν με τις προηγούμενες συμβάσεις. 

Ενώ, για πρώτη φορά οι ιδιωτικές κλινικές θα αποζημιώνουν για την διάθεση και διακίνηση φιαλών αίματος που γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ μέχρι σήμερα όλο το κόστος το επωμιζόταν το δημόσιο.  

Τέλος, οι ιδιωτικές κλινικές είχαν υπογράψει ότι οι σοβαρές ιατρικές πράξεις που δεν μπορούν να εκτελεστούν με επάρκεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως εμβολισμοί, ακτινοθεραπείες, και διακαθετηριακές βαλβίδες θα αποζημιώνονται με χωριστό κωδικό χωρίς να επιβαρύνονται οι ασθενείς με επιπλέον χρεώσεις, κάτι που δεν ίσχυε με τις συμβάσεις του παρελθόντος. 

Κλειστές οι κλίνες ΜΕΘ σε πολλά δημόσια νοσοκομεία

Στις 6 Ιανουαρίου η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε καταγγείλει ότι υπάρχουν δεκάδες ασθενείς, βαρέως πάσχοντες, που παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, εν αναμονή εισαγωγής τους σε ΜΕΘ. Επίσης πολλές σοβαρές τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ. Στις 3 Ιανουαρίου για παράδειγμα,  στην «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας ήταν καταχωρημένα 52 (πενήντα δύο) περιστατικά βαρέως πασχόντων ασθενών, ενώ αντίστοιχα χθες 04/01/16 ήταν 50 (πενήντα).

Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ ζητούσε από το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους τουλάχιστον τα περίπου 200 (διακόσια) κρεβάτια ΜΕΘ (περίπου 100 στο λεκανοπέδιο) τα οποία είναι εξοπλισμένα και παραμένουν κλειστά.

Απόφαση Ξανθού για προσλήψεις στις ΜΕΘ

Επίσης το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έκδοση Απόφασης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για την προκήρυξη 400 θέσεων νοσηλευτών και 100 γιατρών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται για διετείς συμβάσεις εργασίας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με το οποίο έχει ήδη γίνει συνεννόηση για επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε το προσωπικό να διοριστεί εντός του Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με αυτό τον τρόπο αφενός θα διασφαλιστεί η σημερινή λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και αφετέρου θα αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Στη συνέχεια όπως επισημαίνει η ηγεσία του Υπουργείου, θα ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με ειδική μέριμνα για τις ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝΝ. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις