Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται η σορός του Κασόγκι


Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιμένουν πως δεν γνωρίζουν που βρίσκεται το διαμελισμένο πτώμα του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επέμεινε στους ισχυρισμούς του Ριάντ και επεσήμανε πως ο γενικός εισαγγελέας της χώρας που έχει επιφορτιστεί να διενεργήσει την έρευνα αναμένει ακόμη κάποιες πληροφορίες από την Τουρκία για τους πράκτορες που συμμετείχαν στην εκτέλεση.

 «Τους ανακρίνουμε ακόμη», είπε ο Τζουμπέιρ ρωτήθηκε γιατί οι προφυλακισμένοι πράκτορες δεν έχουν αποκαλύψει πού είναι το πτώμα.

Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει το 2017 πως θα έφθανε στο σημείο να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του Κασόγκι, εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το παλάτι.

 «Δεν πρόκειται να σχολιάσω πληροφορίες που προέρχονται από ανώνυμες πηγές», τόνισε ο Τζουμπέιρ στο CBS. «Ο πρίγκιπας διάδοχος, το γνωρίζουμε, δεν έδωσε διαταγή να γίνει αυτό. Δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση» της Σαουδικής Αραβίας, επέμεινε.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αθέτησε την υποχρέωσή του βάσει των διατάξεων νόμου που ενεργοποίησε το Κογκρέσο να τοποθετηθεί για τον ρόλο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον φόνο.

Στις 2 Οκτωβρίου 2017, ο Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής των αποφάσεων του παλατιού της Σαουδικής Αραβίας που αρθρογραφούσε στην Washington Post και ζούσε στις ΗΠΑ, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από Σαουδάραβες πράκτορες. Το πτώμα του δεν έχει βρεθεί.

Πηγή ΑΜΠΕ