«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προστατέψει την ακτοπλοΐα. Δεν πήρε μέτρα, προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες των νησιών με ένα ελάχιστο δίκτυο και δεν χρησιμοποίησε όλους τους πόρους που είχε στη διάθεσή της» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Μιλώντας στο Κόντρα, ο κ. Σαντορινιός είπε: «Συνεχώς διαπιστώνουμε ότι έχει ελαχιστοποιηθεί η εξυπηρέτηση των νησιών, αφού τα 50 από 85 πλοία, τα οποία είναι συνολικά διαθέσιμα, παραμένουν ακινητοποιημένα. Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ευπαθείς ομάδες των νησιωτικών πληθυσμών, όπως πχ. οι νεφροπαθείς στις Κυκλάδες που λόγω μείωσης των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων δεν μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση».
«Αν δεν παρθούν μέτρα, και η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε θα οδηγηθούμε, μέσα στο καλοκαίρι, σε πολύ άσχημες εξελίξεις αναφορικά με τη διασύνδεση των νησιών και την εξυπηρέτηση των τουριστών, οι οποίο θέλουμε, φέτος, περισσότερο από ποτέ, να επισκεφθούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Με λίγα λόγια, πρέπει να γίνει κατανοητό στο Υπουργείο ότι αν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ιδιαίτερα οι μικρές που καλύπτουν τα ενδονησιωτικά δρομολόγια, αναγκαστούν να σταματήσουν το έργο τους, τότε οι βλάβες για τα νησιά θα είναι μόνιμες».
«Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει να γίνει ένας εθνικός ανασχεδιασμός του ακτοπλοϊκού δικτύου, με βάση τις νέες συνθήκες και με σκοπό να διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή διασύνδεση των νησιών και η εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, ειδικά για την μετακίνησή τους ανάμεσα στα νησιά. Επιπλέον, εκεί που η Κυβέρνηση από τα συνολικά διαθέσιμα ποσά που υπάρχουν για την ακτοπλοΐα, χρησιμοποίησε ελάχιστα, εμείς προτείνουμε τη διάθεση 50εκ ευρώ, τα οποία ήδη είναι εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό για τις γραμμές και καλύπτονται από το ΠΔΕ με το σκοπό της ενίσχυσης των δρομολογίων, στο πλαίσιο πάντα ενός εθνικού σχεδιασμού και με όρο να μην αυξηθούν τα εισιτήρια των επιβατών», πρόσθεσε ο κ. Σαντορινιός.
«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχέδιο, ούτε για την στήριξη του Τουρισμού. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε ενίσχυση της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μας ως ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, ούτε είδαμε να γίνονται ειδικές διακρατικές συμφωνίες με χώρες που δεν βίωσαν στο ίδιο μέγεθος την πανδημία».
«Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για τον Τουρισμό, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου που κινδυνεύουν με λουκέτα και από το φάσμα της ανεργίας. Αν τώρα η Κυβέρνηση δεν ακούσει τις προτάσεις μας, τότε οι τουριστικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα τα οποία βασίζουν ακόμη και στο 90% την Οικονομία τους στον Τουρισμό, καταδικάζονται στην καταστροφή και την αφάνεια».
«Για την τόνωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης, προτείνουμε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενου εσωτερικού τουρισμού που θα μπορούσε να φτάσει και το 1 δισ. Παράλληλα, δε, προτείνουμε την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε όλους τους πολίτες της χώρας προκειμένου να επιδοτηθούν με 4 εισιτήρια (2 αλέ ρετούρ), από και προς τα νησιά».