Πολιτική

Σαμαράς: Αν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ελληνοτουρκικά


Την επίλυση του κυπριακού έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως προϋποθεση βελτίωσης και εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία και στις δηλώσεις του που ακολούθησαν τόνισε ότι το Κυπριακό απασχολεί έντονα την Ελλάδα, ολες τις εποχές και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, «Αν δεν επιλυθεί, δεν μπορεί να σημειωθεί καμία πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή «7 προεδρικά πορτραίτα». Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive, είπε πως «η δική σας τραγωδία είναι και δική μας. Είναι ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Αν μελετήσει κάποιος με προσοχή τα όσα γράφει ο Χατζηκωστής, αντιλαμβάνεται ότι τα λάθη δεν επαναλαμβάνονται από μόνα τους, αλλά ότι μέρος του πολιτικού συστήματος δεν διδάσκεται απ’ αυτά, γι’ αυτό και επαναλαμβάνονται. Αυτό συμβαίνει και με Κύπριους προέδρους και με Έλληνες πρωθυπουργούς».

«Ο συγγραφέας αγγίζει και πολύ πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στα ελληνοτουρκικά σε σχέση με το Κυπριακό. Γνωρίζει τη θέση τη δική μου και τις σταθερές δικές μου θέσεις. Τις επανέλαβα με έμφαση στην Καθημερινή της Κυριακής. Επαναλαμβάνω λοιπόν, δίχως την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά. Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας. Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο Κυπριακό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ξαναλέω λοιπόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της Κύπρου. Οφείλω ως πρώην Πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και αντί να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου επιδιώκει να επιβάλει με διχοτομικά πολιτειακά μορφώματα τα τετελεσμένα της εισβολής», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Έπειτα, ανέφερε πως «βεβαίως και θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση. Θέλουμε διάλογο αλλά όχι την υπογραφή της λύσης των δυο κρατών. Αυτά να τα βγάλουν από το μυαλό τους και η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, όπως και το δίκαιο της θάλασσας. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά απ’ όλους και να γίνονται η βάση επίλυσης διαφορών όπως υπάρχει εθνική, ηθική και νομική υποχρέωση της Ελλάδος έναντι των Κυπρίων που καθορίζονται από τη συνθήκη εγγύησης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Κωστή μου, ο Θεός να σε έχει καλά και εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσεις ακμαίος να φυλάς μαζί με τους αδελφούς Κυπρίους τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις