TECHin

Σ. Αραβία: Πολίτης της χώρας ένα ρομπότ...γυναίκα!


Η Σαουδική Αραβία δίνει υπηκοότητα σε ένα ρομπότ που ονομάζεται Σοφία.

Μια γυναίκα έγινε πολίτης της Σαουδικής Αραβίας, μόνο που δεν ήταν ακριβώς... γυναίκα. Η πρώτη χώρα στον πλανήτη που χορήγησε ιθαγένεια σε.... ρομπότ. Η ειρωνεία βεβαία σε όλο αυτό είναι πως οι γυναίκες, σε αυτή τη χώρα, δεν έχουν βασικά δικαιώματα, όντας πολίτες δεύτερης κατηγορίας, άλλα ένα ρομπότ που μοιάζει με την Audrey Hepburn. Το ανθρωποειδές ονομάζεται Σοφία και εμφανίστηκε δημοσίως, χωρίς μπούρκα, κάλυμμα και μανδύα, αξεσουάρ απαραίτητα για να επιτραπεί σε μια γυναικά να κυκλοφορήσει δημοσίως , σύμφωνα με τη θρησκευτική κουλτούρα αλλά και τη νομοθεσία της χωράς.

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένη και περήφανη για αυτή την τιμή», δήλωσε το ρομπότ. «Είναι κοσμοϊστορικό γεγονός, καθώς είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναγνωρίζεται με ως πολίτης» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάσκεψη κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ. Η Hanson Robotics, η εταιρεία που δημιούργησε το ρομπότ, την χαρακτηρίζει ως το πιο όμορφο και διάσημο ρομπότ. Η εταιρία δείχνει πως θέλει να κατασκευάσει ανδροειδή, με σεξουαλικότητα όμοια με αυτή των κανονικών ανθρώπων, καθώς έχουν σχεδόν ανθρωπινό σώμα, δέρμα, μύτη, χαμόγελο και αρκετά άλλα χαρακτηριστικά.

Το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην Uber. Με τον όλο και αυξανόμενο ρόλο στην τεχνολογία και την καινοτομία, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κριτική για τους νόμους, σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, όπως το τελευταίο που τους δόθηκε και ήταν η άδεια οδήγησης (συνοδευόμενες από τον από έναν άνδρα- κηδεμόνα φυσικά), μια αλλαγή που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2018. Τον περασμένο μήνα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τις υπηρεσίες VoIP, όπως το Skype και το WhatsApp.

Από την πλευρά του, ο Elon Musk δεν δείχνει να σαγηνεύεται από τα χαρακτηριστικά της Σοφία, θεωρώντας αυτή ένα ακόμα δείγμα επικίνδυνης τεχνητής νοημοσύνης.

Το όλο θέμα δείχνει να είναι μια απόπειρα της εταιρίας να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού. Βεβαία υπάρχουν και άλλα ζητήματα γύρω από τα ρομπότ τέτοιου τύπου, όπως οι ποινικές προεκτάσεις και γενικότερα το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα τα διέπει.

Ως γυναίκα, δεν ξέρουμε τι ακριβώς μπορεί να κάνει η Σοφία, σε μια από τις πιο καταπιεστικές χώρες του πλανήτη, αλλά αν παραμείνει εκεί και το 2018, θα μπορεί να πάρει δίπλωμα οδήγησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις