Διεθνή

Σ. Αραβία: Οι Χούθι χρησιμοποιούν τα λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα για στρατιωτικούς σκοπούς


Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που επεμβαίνει στην Υεμένη κατηγόρησε σήμερα τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι χρησιμοποιούν τα λιμάνια της Χοντέιντα και της Σαλίφ για στρατιωτικούς σκοπούς, γεγονός που τα καθιστά νόμιμους στόχους, μετά την κατάληψη αυτή την εβδομάδα ενός πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα .

Οι Χούθι –που πιστεύεται ότι στηρίζονται από το σιιτικό Ιράν, τον περιφερειακό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας-- κατέλαβαν τη Δευτέρα το πλοίο Rwabee, με σημαία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καταγγέλλοντας ότι μεταφέρει «στρατιωτικό υλικό». Ο συνασπισμός από την πλευρά του έκανε λόγο για «πειρατεία» ενός πλοίου που μετέφερε ιατρικό υλικό.

«Το λιμάνι της Χοντέιντα είναι το κεντρικό λιμάνι από το οποίο γίνεται η εισαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων» στην Υεμένη, δήλωσε ο Τούρκι αλ Μάλικι εκπρόσωπος του συνασπισμού, δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα στρατηγό, η κατάληψη του πλοίου οργανώθηκε από το λιμάνι της Χοντέιντα, ενώ αυτό της Σαλίφ χρησιμεύει για την «κατασκευή» στρατιωτικού υλικού.

«Δεν θέλουμε να στοχοθετούμε τα λιμάνια (…) επιθυμούμε να καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη, πολιτική λύση», πρόσθεσε ο αλ Μάλικι, όμως σημείωσε ότι αν οι Χούθι χρησιμοποιούν πολιτικές εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς, τότε αυτές καθίστανται στόχοι.

Την Τρίτη ο συνασπισμός είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στα δύο λιμάνια, αν οι αντάρτες δεν αφήσουν ελεύθερο το Rwabee.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία», σημείωσε σήμερα ο αλ Μάλικι.

Από την πλευρά τους οι Χούθι μετέδωσαν μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Al Massirah, το οποίο ελέγχουν, εικόνες που ελήφθησαν, σύμφωνα με τους ίδιους, από το πλοίο, στις οποίες φαίνονται μεταξύ άλλων «τεθωρακισμένα», «λεωφορεία για στρατιώτες» και «διάφορος εξοπλισμός».

Παράλληλα, σε μια διάψευση των κατηγοριών ότι τα λιμάνια χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, δήλωσε ότι η αποστολή του ΟΗΕ πραγματοποιεί κάθε ημέρα και κάθε εβδομάδα επισκέψεις στα λιμάνια της επαρχίας Χοντέιντα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Στοκχόλμης.

Τη συμφωνία αυτή υπέγραψαν το 2018 οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη με στόχο να διατηρηθούν σε λειτουργία τα λιμάνια της χώρας.

Τα λιμάνια της Σαλίφ και της Χοντέιντα, που βρίσκονται και τα δύο στην επαρχία Χοντέινα και είναι υπό τον έλεγχο των Χούθι, αποτελούν τις βασικές εισόδους της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, από την οποία εξαρτάται το 80% του πληθυσμού της χώρας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι περιορισμοί στην εισαγωγή καυσίμων και άλλων προϊόντων στην Υεμένη αποτελούν βασικό σημείο τριβής μεταξύ του συνασπισμού και των ανταρτών.

Οι Χούθι κατηγόρησαν την Τετάρτη τον αραβικό συνασπισμό ότι ανάγκασε ένα πέμπτο πλοίο που μετέφερε καύσιμα στη Χοντέιντα να κατευθυνθεί προς σαουδαραβικό λιμάνι.

Εξάλλου η περιοχή αυτή της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί σημαντική θαλάσσια οδό, κυρίως για τη μεταφορά πετρελαίου. Περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου διέρχονται καθημερινά από την Ερυθρά Θάλασσα με προέλευση το Κουβέιτ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί 377.000 άνθρωποι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι θάνατοι οφείλονται στις έμμεσες επιπτώσεις της σύγκρουσης και κυρίως στην έλλειψη πόσιμου νερού, την πείνα και τις ασθένειες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις