Χρηστικά

Ρύθμιση νέων οφειλών και δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγύηση Δημοσίου


Τα άμεσα μέτρα χρηματοδοτικής στήριξης και οι διευκολύνσεις που σχεδιάζονται για μετά την πανδημία

Από τη συνδυαστική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με τα επιδόματα 800/600 ευρώ και την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μετατοπίζεται  στην ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν “όρθιες” και να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς εργασιών, συμβάλλοντας  στην κατά το δυνατόν ταχύτερη επανεκκίνηση-ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρώτο μέλημα η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας τους με κρατική και τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, διατηρώντας παράλληλα τις υπάρχουσες προ κορονοϊού θέσεις απασχόλησης.

Δεύτερο βήμα θα είναι η παροχή διευκολύνσεων για  την αποπληρωμή νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν όσο διαρκεί η υγειονονομική κρίση, καθώς και εκείνων που ανεστάλη η πληρωμή τους μέχρι τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο.

Χρηματοδοτήσεις έως 9 δισ.

Η χρηματοδοτική στήριξη θα περιλαμβάνει:

  • Ενα δεύτερο πακέτο κρατικών δανείων υπό μορφή “επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα είναι συνολικού ποσού 1 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις θ' αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Μαίου
  • Τραπεζικά δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να πάρει χαμηλότοκο δάνειο έως το 25% του περυσινού τζίρου της, εφ' όσον δεν είναι “κόκκινη” – δεν έχει δηλαδή ληξιπρόθεσμες μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις σε τράπεζες.

Το ακριβές ποσό του δανείου θα καθορίζεται από την τράπεζα, με χρηματοπιστωτικά κριτήρια. Το Δημόσιο θα εγγυάται το 80% του δανείου και η τράπεζα θα αναλαμβάνει ρίσκο μόνον για το υπόλοιπο 20% του ποσού. Ετσι θα μπορεί να είναι πιό “χαλαρή”  στην αξιολόγηση των αιτημάτων δανειοδότησης.

Υπολογίζεται  ότι το Δημόσιο μπορεί να παράσχει εγγυήσεις της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. Ετσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να χορηγήσουν συνολικά περί τα 9 δισ. ευρώ, χωρίς να επωμισθούν ουσιαστικό ρίσκο.

Συνολική ρύθμιση για νέα χρέη

Το επόμενο βήμα στήριξης των επιχειρήσεων θα είναι η παροχή διευκολύνσεων για την τακτοποίηση νέων οφειλών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο θα έχουν συσσωρευτεί μεγάλες υποχρεώσεις αυτών των κατηγοριών, καθώς στις τρέχουσες θα προστεθούν εκείνες των οποίων έχει ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής για 4-6 μήνες. Θεωρείται λοιπόν απολύτως επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για να αποφευχθεί μια "χιονοστιβάδα" νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα προκαλούσε κατάρρευση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο – τις οποίες επιβεβαίωσε εμμέσως και ο ΥΠΟΙΚ  Χρ. Σταϊκούρας-  σχεδιάζεται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο μιά συνολική ρύθμιση για αυτές τις υποχρεώσεις.

Με τη νέα ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν  τις οφειλές τους και να τις αποπληρώσουν σταδιακά σε πολλές δόσεις.
 Ετσι θα αποφύγουν την ταμειακή “ασφυξία” και θα μπορέσουν να  επανέλθουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα  των δραστηριοτήτων τους και του οικονομικού προγραμματισμού τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης