Πολιτική

Ρύθμιση-ελάφρυνση χρέους μετά την έξοδο από τα μνημόνια


Διαβεβαιώσεις Βίζερ/EWG. Αναγνωρίζει ως λάθος τη λύση της τρόικας για την Ελλάδα. Ευθύνες σε κόμματα και δικαστικό σύστημα για την κρίση

Η υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η συνέπεια που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση του συμφωνημένου πακέτου μεταρρυθμίσεων, αναγκάζουν τους Ευρωπαίους εταίρους να ξαναβάλουν στην ατζέντα των συζητήσεων το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, καθώς καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα για τα οποία στο παρελθόν την αρνούνταν πεισματικά. Παράλληλα πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές για τη στάση της ΕΕ και των Θεσμών των δανειστών στη μέχρι τώρα διαχείριση του ελληνικού προβλήματος με ποικίλες παρεμβάσεις και σκληρή λιτότητα.

Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να... αδειάσει ένα μπουκάλι ούζο για να γιορτάσει (!) τον Αύγουστο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, χθες ο νούμερο 2 της Γερμανίας  Ζ. Γκάμπριελ  ζήτησε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη που έγιναν με την Ελλάδα. Σήμερα τη σκυτάλη παίρνει ο απερχόμενος επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ: Μιλώντας στην Καθημερινή, όχι μόνον ξεκαθαρίζει ότι με την έξοδο από τα μνημόνια είναι ορατή η ρύθμιση του χρέους, αλλά μιλάειγια λάθη τόσο των δανειστών γενικά, όσο και του ιδίου προσωπικά.

Παράλληλα βέβαια φροντίζει να αμβλύνει τις παραδοχές του βάζοντας στο τραπέζι και το ενδεχόμενο επιπλέον όρων: «Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία», σημείωσε στη συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Ποιοι φταίνε για την κρίση στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον όμως έχει και η εκτίμηση Βίζερ ότι βασικός λόγος που οι επενδυτές διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα είναι το δικαστικό σύστημα.

«Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι ένας επενδυτής ότι θα έχει μια δίκαια και γρήγορη δίκη αν προκύψει κάποιο πρόβλημα; Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα επίπεδα επενδύσεων σε χώρες όπου υπάρχει γρήγορη και προβλέψιμη νομική διαδικασία έναντι άλλων όπου υπάρχει πιο αργή και λιγότερο προβλέψιμη διαδικασία», τονίζει.

Για τον ίδιο η ελληνική κρίση δεν ήταν δημοσιονομική, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Η βασική αιτία εντοπίζεται στο πρόβλημα διοίκησης της χώρας. «Οι προσωπικές σχέσεις μετράνε περισσότερο από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα», λέει.

Συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας, από όλα τα κόμματα, «παίρνουν κομμάτια από την οικονομία», αναφέρει.

"Ήταν λάθος μας η τρόικα"

Όπως επισημαίνει ο κ. Βίζερ το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι ευρωπαίοι ήταν ο ίδιος ο σχεδιασμός της τρόικας.

«Επρεπε να είχαμε σχεδιάσει κάτι διαφορετικό. Έχοντας τρεις οργανισμούς αναμεμειγμένους δημιουργήσαμε πολύ ανταγωνισμό ανάμεσά τους και ζήλιες. Το πιο αποτελεσματικό θα ήταν να υπάρχει ένας θεσμός, αλλά ποιος θα ήταν αυτός;», αναρωτιέται.

Κάνοντας την αυτοκριτική του ο κ. Βίζερ τονίζει το δικό του προσωπικό λάθος ήταν ότι δεν κατάλαβε από το πρώτο πρόγραμμα πόσο αναγκαία ήταν μια αναδιάρθρωση χρέους.

«Αν είχαμε μια αναδιάρθρωση χρέους και πιο συνεργάσιμους Ελληνες ομολόγους, τότε πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Επρεπε δυστυχώς να μάθουμε με τον δύσκολο τρόπο».



 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις