Διεθνή

Ρουμανία: Η ένταξη στην Ευρωζώνη δεν επιλύει αυτόματα τα προβλήματα της οικονομίας


«Η ένταξη στην Ευρωζώνη δεν είναι πανάκεια, δεν επιλύει αυτόματα τα προβλήματα μιας οικονομίας, μπορεί ενδεχομένως να τα επιδεινώσει» υπογράμμισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, Μούγκουρ Ισαρέσκου, στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του εθνικού σχεδίου μετάβασης στο ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανική Ακαδημία.

Ο κ. Ισαρέσκου πρότεινε μία πιο βιώσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση για την επίτευξη του στόχου της πραγματικής σύγκλισης της ρουμανικής οικονομίας και προειδοποίησε ότι κάθε βιαστική ενέργεια μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη σταθερότητα της οικονομίας.

«Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί η σημασία της επίτευξης ενός ελάχιστου βαθμού πραγματικής σύγκλισης πριν από την υιοθέτηση του ευρώ, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Eυρωζώνη αποδείχθηκε ότι δεν είναι μία 'ομάδα' σύγκλισης» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η προθεσμία για την υιοθέτηση του ευρώ, παραμένει ανοικτό θέμα.

Αναλύοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ισαρέσκου είπε πως «τα σημερινά μέλη (της Ευρωζώνης) δεν βελτίωσαν απαραίτητα το επίπεδο της πραγματικής σύγκλισης, έπειτα από την υιοθέτηση του ευρώ» και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα προβλήματα των περιφερειακών ανισοτήτων».

Όπως σημείωσε, «η επιτυχής υιοθέτηση του ευρώ απαιτεί συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα με την έννοια της αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης».

Διαβάστε επίσης