Αγορές

Ρωσική βόμβα στα χρηματιστήρια- Μεγάλες απώλειες στο ΧΑ- Ράλι ομολόγων


Οι ρωσικές βόμβες και οι ρουκέτες που πλήττουν τις ουκρανικές πόλεις προκαλούν τεράστια καταστροφή στα χρηματιστήρια, όπου εκατοντάδες δισεκατομμύρια χάνονται καθημερινά και το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, φέρνοντας όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο πρόκλησης καταστροφικού ντόμινο, με πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δραματικές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, τεράστια ποσά μετακινούνται προς αναζήτηση ασφάλειας στα ομόλογα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη, οδηγώντας  σε κατάσταση "εμφράγματος" την παγκόσμια οικονομικά και τις επιχειρήσεις.

Είναι ίσως η ιδανική συγκυρία για τον βαρόνο Ρότσιλντ, που έλεγε ότι αγοράζει "όταν ρέει αίμα στους δρόμους". Την άποψη του φαίνεται ότι ασπάζονται οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι που αγόρασαν χθες μετοχές αξίας 169,1 εκατ. ευρώ στο ΧΑ και σήμερα συνέχισαν με αγορές 105,8 εκατ. ευρώ, την ώρα που το χρηματιστηριακό ταμπλό ήταν "κατακόκκινο" και οι τραπεζικές μετοχές "έπιαναν πάτο" στο -8,3%. Οι απώλειες στην ελληνική αγορά περιορίστηκαν κάπως στη συνέχεια, αλλά οι ενδείξεις για τη συνέχεια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

Ραλι ομολόγων, πετρελαίου, φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες (DAX -3,85%, CAC40 -3,95%, FTSE100 -1,75%). Στη Wall Street ο Dow Jones χάνει αυτή την ώρα 2%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,5%. .

Παράλληλα συνεχίζεται και επιταχύνεται το ράλι των τιμών φυσικού αερίου (+18,6% στα 116,96 ευρώ) και του πετρελαίου (Brent +8,2% στα 106,03 δολάρια), που σημειώνουν νέα ρεκόρ, προκαλώντας έντονες ανησυχίες σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Εντυπωσιακό ράλι ξεκίνησε στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρούσε νωρίτερα κατά 11 μονάδες βάσης. Του ελληνικού έπεφτε κατά 14(!) μονάδες βάσης (στο 2,40%) στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.

Την ίδια ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο πλήρωνε δυσανάλογα βαρύ "φόρο αίματος", αν και η έκθεση ελληνικών επιχειρήσεων σε Ρωσία-Ουκρανία είναι περιορισμένη σε σύγκριση με των ευρωπαϊκών. Η αγορά αντιδρά υπερβολικά, λαμβάνοντας υπόψη  τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, και ιδιαίτερα το πλήγμα που θα δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πτήσεις από ρωσικά αεροδρόμια προς τη χώρα μας

 Μετοχές και δείκτες

Με τη σημερινή μεγάλη "βουτιά" η τεχνική εικόνα έχει επιδεινώθηκε, καθώς οι βασικοί δείκτες διέσπασαν καθοδικά διαδοχικές περιοχές στήριξης Η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 850-853 μονάδες (περίπου 2% χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο), όπου αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 866,48 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,82%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -3,63% στις 859,21 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 2,90% κλείνοντας στις 2.097,82 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps υποχώρησε κατά 2,10%.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε έως -8,27% και τερμάτισε με απώλειες 5,78%. Πειραιώς -8,2%,Alpha Bank -6,3%, Εθνική -5,7%, Eurobank -4,2%, Τρ. Ελλάδος -1,7%, Attica Bank -1,2%, 

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνον 3 από τις 21 μετοχές: ΟΠΑΠ +1,6%, ΟΤΕ +0,8%, Quest +0,5%.Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε και σήμερα η Coca-Cola (-6%), που έχει σημαντική έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ακολούθησαν Σαράντης  -5,5%, Aegean και Lamda -4,3%, ΔΕΗ και ΟΛΠ -4,2%,ΕλβάλΧαλκόρ -3,3%, Βιοχάλκο και, Motor Oil -3,2%.

Στη μεσαία και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αξιόλογη άνοδο με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι Epsilon +5%, Q&R +3,2%, Μουζάκης +2,1%, Αλουμύλ +1%.

Στον αντίποδα η Frigoglass, που έχασε 15,5% με συναλλαγές 2,42 εκατ. μετοχών. Η μεγάλη πτώση οφείλεται στο ότι η εταιρεία πραγματοποιεί περίπου το 20% του ενοποιημένου τζίρου της σε Ρωσία και Ουκρανία.  Ακολούθησαν  Αβαξ -6%, Byte -5,2%, Cenergy -5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα