Διεθνή

Ρωσία: Οι ηγέτες δεν βλέπουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων της οικονομίας


Την πεποίθηση πως ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες βρίσκονται σε σύγχυση εξαιτίας μιας σειράς αρνητικών τάσεων που παρατηρούνται στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν, απαντώντας στο ερώτημα αν οι ηγέτες έχουν συνταγές για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και τι προτίθενται να κάνουν γι αυτό.

«Θα σας πω ευθέως, ότι δεν υπάρχει κατανόηση. Στην πραγματικότητα μερικοί παγκόσμιοι ηγέτες διακατέχονται από κάποια σύγχυση, επειδή αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μακροχρόνιες τάσεις, όπως είναι η αύξηση της ανισότητας που παρατηρείται στις χώρες τους, η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, οι τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες αρχίζουν να διαιρούν τις χώρες, το εμπόριο το οποίο διαιρεί όλο τον κόσμο σε ξεχωριστές ομάδες, όλα αυτά είναι αρνητικά» δήλωσε ο Ορέσκιν.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, είπε ότι οι διεθνείς οργανισμοί συχνά καθυστερούν να προβούν σε προβλέψεις και δεν προφταίνουν να παρακολουθήσουν τις τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία. «Βλέπουμε ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι εμφανής σε όλο τον κόσμο, στο τέταρτο τρίμηνο, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν, αλλά την ίδια στιγμή, τον Οκτώβριο του προηγούμενου χρόνου, το ΔΝΤ στην έκθεση του τα έβλεπε όλα ευχάριστα, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κτλ.

Και μόνο τώρα τον Ιανουάριο εκ των υστέρων, αρχίζουν όλες αυτές οι προβλέψεις να βλέπουν μειώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης. Νομίζω ότι αυτή η τάση προγνώσεων με αρνητικό πρόσημα θα διατηρηθεί».

Ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξέφρασε την άποψη ότι οι διεργασίες που συντελούνται με την παγκοσμιοποίηση, οι οποίες εκδηλώνονται με κοινωνικές διαμαρτυρίες και αλλαγές του πολιτικού σκηνικού, θα εντείνονται σε όλο τον κόσμο, για όσο διάστημα δεν επιλύεται το πρόβλημα της τεχνολογικής διάστασης που υπάρχει μεταξύ των χωρών. Αυτό είναι –είπε– το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο οδηγεί στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και στα ‘κίτρινα γιλέκα’.