Αγορές

Ρωσία: Ξεπέρασαν τα αποθέματα σε χρυσό, τα δολάρια


Περισσότερα από τα αποθέματα σε δολάρια είναι τα αποθέματα σε χρυσό στη Ρωσία για πρώτη φορά, σύμφωνα το Bloomberg. χρυσός αποτελούσε το 23% των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στα τέλη Ιουνίου του 2020, τελευταία ημερομηνία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το μερίδιο των «δολαριακών» assets υποχώρησε στο 22%, από 40% που ήταν το 2018.

Η πολυετής προσπάθεια μείωσης της έκθεσης σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ έδωσε ώθηση στο μερίδιο του χρυσού στα διεθνή αποθεματικά των $583 δισ. της Ρωσίας, οδηγώντας τον χρυσό υψηλότερα από τα δολάρια

Η μετατόπιση είναι μέρος μίας ευρύτερης στρατηγικής του Βλαντιμίρ Πούτιν για να «από-δολαριοποιήσει» τη ρωσική οικονομία και να μειώσει την αδυναμία της στις κυρώσεις των ΗΠΑ, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Ο χρυσός είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη συνιστώσα των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας μετά το ευρώ, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των συνολικών assets. Περίπου 12% είναι σε γουάν.

Η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας πήρε στήριξη από την αύξηση των τιμών κατά 26% μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020. Η Ρωσία δαπάνησε περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στη μάχη του χρυσού τα τελευταία πέντε χρόνια –έγινε η μεγαλύτερη αγοράστρια χρυσού παγκοσμίως.

Η κεντρική τράπεζα σταμάτησε να αγοράζει χρυσό το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, για να παροτρύνει τα ορυχεία και τις τράπεζες να εξάγουν περισσότερο και να φέρει συνάλλαγμα στη Ρωσία, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Ρωσία