Διεθνή

Ρωσία: Εμπάργκο πετρελαίου στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν


Στην αποκάλυψη πως η Ρωσία θα επιβάλει εμπάργκο στις χώρες που στηρίζουν την αμερικάνικη πρόταση της Ουάσιγκτον για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Συγκεκριμένα, ο Νόβακ, σε σχόλιο του για τη μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου συζητείται στη G7, είπε : «Κατ' εμέ, είναι εντελώς παράλογο... Στις εταιρείες ή τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς δεν θα παράσχουμε προμήθειες σε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, διότι δεν πρόκειται να εργαστούμε υπό συνθήκες εκτός αγοράς».

Η εν λόγω πρόταση θα συζητηθεί σε συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της G7 την Παρασκευή, με στόχο να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από την εξαγωγή του πετρελαίου, αποφεύγοντας παράλληλα τον αποκλεισμό του αργού της χώρας από την αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε πως, ένα τέτοιο σχέδιο θα έθετε σε κίνδυνο τους μηχανισμούς της αγοράς σε «μια τόσο σημαντική βιομηχανία όπως του πετρελαίου», ενώ θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση τόσο της βιομηχανίας όσο και της αγοράς πετρελαίου.

«Και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές θα είναι οι πρώτοι που θα το πληρώσουν, ενώ ήδη πληρώνουν υψηλές τιμές λόγω των αποσταθεροποιητικών μέτρων, ειδικότερα των κυρώσεων, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους», επεσήμανε ο Νόβακ, συμπληρώνοντας πως η Ρωσία  αντλεί όσο πετρέλαιο μπορεί να παραγάγει και να πουλά αυτή τη στιγμή, ωστόσο εάν οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά σταθεροποιηθούν και οι Ρώσοι παραγωγοί μπορούσαν να είναι σίγουροι για την εύρεση αγοραστών, θα αυξανόταν και η παραγωγή.

«Η ρωσική πετρελαιοπαραγωγή προετοιμάζεται για το επερχόμενο εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ, που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, εντούτοις σχεδιάζει να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα στην παραγωγή», είπε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα