Πολιτική

Ρίχνει τους τόνους το ΔΝΤ


Πιο "ευέλικτος" για την εξεύρεση λύσεων εμφανίστηκε ο Τζ. Ράις. Το Ταμείο παραμένει σταθερό στις απόψεις του αλλά εξετάζει τα πάντα - Συγκρατημένη αισιοδοξία για την 15η Ιουνίου

"Παράθυρο" συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων άφησε ανοιχτό ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις στην προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, λίγες μέρες μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup. Σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοιχτά, αναφορικά δηλαδή με τις προβλέψεις που θα υιοθετήσει το Ταμείο για την ανάπτυξη, τα πλεονάσματα, την χρονική διάρκεια αυτών και τους λοιπούς στόχους.

"Είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν”, σημείωσε ο Ράις απαντώντας σε ερώτημα για επί της αρχής έγκριση του προγράμματος απο το Ταμείο χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων.

Ουσιαστικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι διαφορές απόψεων με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα «μειώνονται», παρά την πρόσφατη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και παρότι το ίδιο περιμένει ακόμη τις «διευκρινίσεις» της ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

«Οι διαφορές απόψεων μειώνονται και όλοι αισιοδοξούν για την πιθανότητα να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο προσεχές συμβούλιο του Eurogroup» τη 15η Ιουνίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον, ο Τζέι Ράις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως βασική προϋπόθεση προκειμένου να προταθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου η χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει το γεγονός ότι πρέπει να πληρούνται οι γνωστοί 2 κανόνες:

-η νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, κάτι που, όπως τόνισε, έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση

-και η παροχή σαφών εγγυήσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για την βιωσιμότητα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

"Αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μακροπρόθεσμα ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος”, καθώς όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου "θα πρέπει να επιβληθεί πολύ μεγαλύτερη λιτότητα στον ελληνικό λαό”.  Κατά την άποψη του Ταμείου, που έχει διατυπωθεί πολλάκις, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομική περιθώριο για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων. Όπως τόνισε ωστόσο, "το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη” και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του. "Πράγματι έχουμε κανόνες και πρακτικές, αλλά όπως αποδεικνύεται από την ιστορία του Ταμείου, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα”. 

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν η απόφαση του Eurogroup του Μαϊου 2016 ικανοποιεί το ΔΝΤ, ο κ. Ράις διευκρίνισε ότι «αποδεχόμαστε ως βάση συζήτησης την συμφωνία του περασμένου Μαϊου, επομένως οι λύσεις για το χρέος δεν χρειάζεται να είναι ποσοτικοποιημένες αλλά είναι απαραίτητο τα μέτρα να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης, αν δεν υπάρχει η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους»

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις