Οικονομία

Ρίχνει τον πήχη της παγκόσμιας ανάπτυξης το ΔΝΤ


Χαμηλώνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων πως οι δασμοί ή ένα άτακτο Brexit μπορεί να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομία, μειώνοντας τις επενδύσεις.

Η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Την ίδια τύχη είχε και η πρόβλεψή για το παγκόσμιο εμπόριο η οποία χαμήλωσε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,5% για το 2019. Το εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει στο 3,7% το 2020, περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι «ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι το ενδεχόμενο δυσμενείς εξελίξεις -συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα ή ένα άτακτο Brexit, να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη, να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις, να διαταράξουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να επιβραδύνουν σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη».

Κλείνοντας, το ΔΝΤ τοποθέτησε ψηλότερα την πρόβλεψή για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, όντας στο 2,6% για το τρέχον έτος, ενώ η οικονομία στην ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,6%.