Αγορές

Ρίχνει τις αγορές στην Ευρώπη η επίθεση Τραμπ στο Πεκίνο


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά την αναζωπύρωση του σινο-αμερικάνικου εμπορικού πολέμου που έφεραν οι δηλώσεις Τραμπ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν αρνητικά πρόσημα, καθώς οι επενδυτικοί κύκλοι θορυβήθηκαν από τις αναφορές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών πως εκείνος εμποδίζει την εμπορική συμφωνία με την Κίνα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει μέχρι το Πεκίνο να επιστρέψει στους όρους που είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα φέτος, συμπληρώνοντας ότι "θα καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία με την Κίνα ή δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία".

Χθες, ο Αμερικάνος υπουργός Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος, τόνισε πως η σύνοδος κορυφής της G20 δεν είναι ο τόπος για μια οριστική εμπορική συμφωνία", προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει "κάποια μορφή συμφωνίας για την πορεία προς τα εμπρός", αλλά "σίγουρα δεν θα είναι μια οριστική συμφωνία".

Όπως έγινε γνωστό, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ διολίσθησε στο 1,8%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθούν στις 18 με 19 Ιουνίου, με την αγορά να δίνει πιθανότητα 30% για μείωση των επιτoκίων.

Την ίδια ώρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν χθες ότι είναι δικαιολογημένη η λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ιταλίας λόγω αύξησης χρέους, μετά τη σύσταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τόνισε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είναι έτοιμη να ενεργήσει περαιτέρω εάν επιδεινωθεί η σημερινή οικονομική επιβράδυνση, παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν μόνες τους να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ισχυρές τις οικονομίες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 379.79 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0.29%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,386.95 μονάδες, με πτώση 0.39%    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκε στις 7,367.32 μονάδες, μειωμένος κατά 0.40%    

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12,114.31 μονάδες, με απώλειες 0.36%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,374.92 μονάδες, διολίσθησε 0.62%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 20,471.50 μονάδες, χάνοντας το 0.69% της αξίας του    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,239.00 μονάδες, υποχωρώντας 0.45%.