Αγορές

Ρίσκο στα χρηματιστήρια, με απώλειες το ΧΑ, φεύγουν κεφάλαια στα ομόλογα


Με πυκνά σύννεφα στον ορίζοντα ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή χρονιά και στις προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία των αγορών κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία. Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στα χρηματιστήρια και οι βασικοί δείκτες σε Ευρώπη-ΗΠΑ κινούνται πτωτικά, ενώ στο ΧΑ τράπεζες και εμποροβιομηχανικά blue chips κατέγραψαν σήμερα σημαντικές απώλειες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα χρηματιστήρια είναι το γεγονός ότι σημειώνονται μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων στα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές  στρέφονται σε τοποθετήσεις μικρότερου ρίσκου. Αποτέρλεσμα η άνοδος των τιμών – πτώση αποδόσεων. Στα χαμηλά σχεδόν δυόμισυ ετών έπεσε σήμερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου, υποχωρώντας προς στιγμήν κάτω από 0,15%. Ακόμη και η απόδοση των ιταλικών χρεογράφων έπεσε κατά 8 μονάδες βάσης.  Σταθεροποιητικά, με ανεπάισθητες απώλειες κινήθηκαν τα ελληνικά.

Στο ΧΑ, μετά από ένα καταστροφικό εξάμηνο στη διάρκεια του οποίου εξανεμίσθηκε κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ, η νέα χρονιά ξεκινά με άσχημους οιωνούς: Κόκκινο ταμπλό στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, αποσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, μηδαμινός τζίρος (16,3 εκατ. ευρώ).

Τα μέτωπα στο εσωτερικό

Είναι μια ένδειξη του τα μπορεί να περιμένουν οι επενδυτές τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν προδικάζει τη συνέχεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι πιθανότητες είναι πάντως υπέρ του απαισιόδοξου σεναρίου – τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία των διεθνών αγορών, που έχουν ολοκληρώσει έναν πολυετή ανοδικό κύκλο και βρίσκονται στα πρόθυρα βαθιάς διόρθωσης.

Τα απόνερα της διεθνούς αναταραχής «πνίγουν» το ΧΑ, που έχει να αντιμετωπίσει ακόμη εσωτερικές παθογένειες, προβλήματα συναρτώμενα με την κατάσταση και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την εκλογική αβεβαιότητα.  Η ουσία είναι ότι παραμένει καθηλωμένο σε τέλμα, με κίνδυνο περαιτέρω καταβύθισης.

Καθοριστική παράμετρος για την πορεία τη ελληνικής αγοράς είναι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση, οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια συνέβαλαν στην ενίσχυσή της.  Παράλληλα όμως υπήρξαν αυτή τη χρονιά εξελίξεις και γεγονότα που υπέσκαψαν το θετικό κλίμα, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η εισροή φρέσκου χρήματος.

Κόκκινα δάνεια, τράπεζες, ενέργεια στο επίκεντρο

Μείζον πρόβλημα αποδεικνύεται το ζήτημα των κόκκινων δανείων, που παραμένει γόρδιος δεσμός για τις τράπεζες και αποδυναμώνει τις προοπτικές τους. Όμως η προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος μπορεί να φέρει σημαντικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο – αναδιαρθρώσεις και εξαγορές – που  θα δώσουν «καύσιμα» στην αγορά. «Καλά νέα» για το χρηματιστήριο μπορεί να προέλθουν  επίσης από τα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων και από τον ενεργειακό τομέα.

Μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να ολοκληρωθεί η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Εξελίξεις αναμένονται επίσης με την Εθνική Ασφαλιστική, για την οποία έγινε σήμερα γνωστό ότι διατύπωσε πρόταση εξαγοράς ο γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος Hannover Re.
Η είδηση αυτή δεν βοήθησε πάντως τη μετοχή της μητρικής Εθνικής, καθώς στην αγορά επικρατεί η εντύπωση ότι η τράπεζα έχει συμφέρον να κρατήσει την κερδοφόρο θυγατρική της.

Απώλειες 50%, χάθηκαν 10 δισ.

Οι τραπεζικές μετοχές, παρά τη συρρίκνωση του μεριδίου της στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ,  παραμένουν «ανεμοδείκτης» της αγοράς, συνεχίζουν να δίνουν τόνο και κατεύθυνση  στις συναλλαγές και αποτελούν βασικό αντικείμενο ενασχόλησης των  ξένων χαρτοφυλακίων που  κινούνται στο ΧΑ και στα Παράγωγα.

Στη χρονιά που έκλεισε πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου» και ο απολογισμός τους στο χρηματιστήριο είναι εξόχως αρνητικός. Ο κλαδικός τους δείκτης έχασε 49,8%(!) σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση τη χρονιάς, τη Δευτέρα, σημείωσε εντυπωσιακό άλμα +5,63%. Χωρίς αυτόν τον «εξωραϊσμό» οι ετήσιες απώλειες θα ήταν περίπου 55,5%!

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 23,5% σε ετήσια βάση. Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια κεφαλαιοποίησης περίπου 10 δισ. ευρώ – ένα  αστρονομικό ποσό που «έγινε καπνός».

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,30%, κλείνοντας στις 605,34 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και να υπερβεί στη συνέχεια την επόμενη βραχυχρόνια αντίσταση στις 610-612.
Ο πήχυς τοποθετείται στις 617-623 μονάδες, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ένας κύκλος αντίδρασης-ανάκαμψης.
Ο FTASE25 έχασε 0,80%, τερματίζοντας στις 1.595,56 μονάδες.

Νέα «βουτιά» πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 2,77%, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -4,59%.
Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο μόνον  η Τρ. Ελλάδος (+1,6%). Κατά σειράν απωλειών Πειραώς -6%, Eurobank -5,6%, Εθνική -2,7%, Alpha -0,5%. Αμετάβλητη η Attica Βank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο ΔΕΗ +1,8%, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ +1%, Lamda +0,9%, %, Coca-Cola +0,5%, Φουρλής  +0,2%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -8,3%,  Motor Oil -4,3%, Aegean -2,7%,  Βιοχάλκο -2,4%, ΕΧΑΕ -2,2%.

Διαβάστε επίσης