Αγορές

Ριμπάουντ με τράπεζες στο χρηματιστήριο


Σε δοκιμασία αντοχών υποβάλλεται το χρηματιστήριο, που βρίσκεται σε αναζήτηση στηρίξεων, εν μέσω αβεβαιότητας, ανησυχιών και αυξανόμενου γεωπολιτικού ρίσκου. Καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης κλίματος παραμένουν οι εξελίξεις στα μέτωπα της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και.της πανδημίας, οι οποίες δεν συνηγορούν σε αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Προς το παρόν φαίνεται ότι ο ΓΔ κερδίζει το στοίχημα της στήριξης στην περιοχή των 620 μονάδων, όπου εκδηλώθηκε και χθες ανοδική αντίδραση, με αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες. Με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, οι βασικοί δείκτες ανακάμπτουν καλύπτοντας τις πρωινές απώλειες

Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο τζίρος χαμηλός (μόλις 11,6 εκατ. σε τρις ώρες συνεδρίασης). Προφανώς πολλά ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, αναμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες για νέες τοποθετήσεις. Ο φόβος πρόσκαιρης "ανάφλεξης" στην περιοχή καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που εμφανίζονται απρόθυμοι να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες θα διευκολυνθούν στην προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, με την αναμενόμενη υιοθέτηση του σχεδίου Στουρνάρα για δημιουργία bad bank.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ και ενδέχεται να περιλαμβάνει αρνητικές επισημάνσεις.

Μετοχές και δείκτες

Μεταβλητότητα και συναλλακτική άπνοια είναι τα κύρια στοιχεία στη σημερινή συνεδρίαση, που αποτελεί "αντίγραφο"της χθεσινής. Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν καθοδικά μέχρι τις 12:30. Εν συνεχεία άλλαξαν κατεύθυνση, κερδίζοντας σταδιακά έδαφος. Οι απώλειες έχουν ήδη καλυφθεί.

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με απώλειες. Μετά το πρώτο ημίωρο όλοι οι δείκτες κινήθηκαν σε τροχιά ανάκαμψης με αργούς ρυθμούς. Αυτή την ώρα βρίσκονται στα υψηλά ημέρας. Ενθαρρυντική ένδειξη η επάνοδος του ΓΔ πάνω από την κρίσιμη βραχυχρόνια στήριξη στις 620 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 623 μονάδες, σημειώνοντας ανεπαίσθητη ποσοστιαία μεταβολή (-0,04%). Ξεκίνησε με +0,21% και πήγε μέχρι -0,64%, καταγράφοντας χαμηλό στις 619,29 μονάδες.

Οριακή άνοδο 0,05% σημαειώνει ο FTASE25, στις 1.471,2 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί εντυπωσιακό ριμπάουντ, γυρίζοντας από -1,30% σε +0,40%. Alpha και Τρ. Ελλάδος +0,7%, Eurobank και Εθνική +0,3%. Στο κόκκινο Πειραιώς και Attica (-0,5%)

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +1,6%,  Τιτάν +1,1%,  ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,7%, Jumbo +0,6%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -1,7%, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ -1,2%, ΟΛΠ και Μυτιληναίος -0,7%.

Στα mid caps προηγείται με +2,6% η Intercontinental,  που είχε χάσει χθες-4,9%. Ακολουθούν MIG +1,8%, Intracom +1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Profile -4,2%. Πλαίσιο -2%, Αβαξ, Ιντρακάτ και Ευρωπαίκή Πίστη -1,5%.

Διαβάστε επίσης