Στον απόηχο της νέας διαμάχης που ξέσπασε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι κ.κ Τσακαλώτος και Χουλαριάκης ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Λουξεμβούργο και το αυριανό Eurogroup. Με «όχημα» την γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος, η Αθήνα ευελπιστεί σε τροποποίηση της συμφωνίας ΔΝΤ-Βερολίνου-από το Eurogroup της 22ας Μαϊου και δείχνει διατεθειμένη για ρήξη και σύγκρουση, κυρίως με τη γερμανική πλευρά και τους «δορυφόρους» της.
Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και κοινοτικούς παράγοντες, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης, φαίνεται ότι αποτελούν ορατούς στόχους….
Το ζήτημα του χρέους ή εν προκειμένω η αλλαγή του βασικού σχεδίου που εκπόνησαν ΔΝΤ-Γερμανία για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να συζητηθεί πόσο μάλλον να τροποποιηθεί στο αυριανό Eurogroup. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει απορρίψει το γαλλικό σχέδιο, από την ημέρα που αυτό διέρρευσε στον Τύπο, καταδεικνύοντας τις προθέσεις τους να «κόψει» εν τη γενέσει τους, σκέψεις και προσδοκίες για λήψη μέτρων που αφορούν στο ελληνικό χρέος.
Αυτό που ενδεχομένως είναι διατεθειμένος να προσφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είναι μια καλύτερη, θετική διατύπωση για το χρέος, στο τελικό κείμενο των αποφάσεων του Eurogroup, προσφέροντας έτσι ένα επικοινωνιακό «εργαλείο» στην ελληνική κυβέρνηση. Μαζί φυσικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, μεγαλύτερης απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει, είναι αν το Μαξίμου, μπορεί να μείνει ικανοποιημένο από μια συμφωνία που θα έχει τέτοια «χαρακτηριστικά». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το στίγμα κατά το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι δανειστές μείνουν σε μια πρόταση παρόμοια με εκείνη στο Eurogroup του Μάϊου, θα ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η κυβέρνηση επανήλθε και μάλιστα με δριμύτητα, στην στρατηγική παραπομπής της συνολικής συμφωνίας-μέσω πολιτικής λύσης- στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Όπως επισημάνθηκε, κατά το χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο, η Αθήνα δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της σε συμφωνία-παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου Eurogroup-που μετακυλά το ζήτημα του χρέους το 2018 και κρατάει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς το Ταμείο να συνεισφέρει στο χρηματοδοτικό σκέλος.