Οικονομία

Reuters: Προσωρινά μέτρα για την ενέργεια θα λάβει το Eurogroup


"Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα επικεντρωθούν στην προστασία των πιο ευάλωτων με έκτακτα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα", όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο κοινής δήλωσης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο δημοσιεύει το Reuters, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως αναφέρει ότι τα εθνικά μέτρα θα συντονιστούν για την προστασία του διασυνοριακού ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι ευθύνη μας να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εξωτερικής κρίσης στις οικονομίες μας», επισημαίνεται και συμπληρώνεται πως  «παρόλα αυτά, τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ενεργειακής ζήτησης».

Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters, ότι το Eurogroup θα δεσμευτεί ότι τα μέτρα του ενεργειακού κόστους θα είναι προσωρινά και στοχευμένα, για να μην δημιουργηθεί νέο πρόβλημα στον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Οι ίδιοι τόνισαν πως "η στήριξη, ενώ αμβλύνει τον άμεσο πόνο της ακριβότερης ενέργειας, στρεβλώνει επίσης τα σήματα τιμών από την αγορά που κανονικά θα οδηγούσαν σε μείωση της κατανάλωσης και λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό". Αντιστοιχεί επίσης σε νέο, μεγάλο δημόσιο δανεισμό, τον οποίο δεν μπορούν εύκολα να αντέξουν όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χωρίς να προκληθούν πιθανές αντιδράσεις στην αγορά, ενώ υπογράμμισαν πως η απότομη πτώση της λίρας ως απάντηση στα μεγάλα σχέδια δανεισμού της Βρετανίας ήταν ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν σκέψεις για νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ, σχετικά με την ενεργειακή πρόκληση, ώστε να παραμείνει ο θεμιτός ανταγωνισμός και να μειωθεί ο κίνδυνος αναταραχής στην αγορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurogroup