Αγορές

Ρεκόρ 13 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Τι σηματοδοτεί


Πώς εισπράττει η κυβέρνηση το θετικό μήνυμα των αγορών ειδικά των ξένων θεσμικών επενδυτών και πως προτίθεται να το κεφαλαιοποιήσει

Ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων προκαλεί η προοπτική της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση εισπράττει το θετικό μήνυμα των αγορών ειδικά των ξένων θεσμικών επενδυτών και προτίθεται να το κεφαλαιοποιήσει με την επίσπευση της νέας εξόδου στις αγορές.

Σήμερα καταγράφεται νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης όλων των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με χαρακτηριστική την πορεία του δεκαετούς, η απόδοση του οποίου έπεσε στο 3,65%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2005, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3,521%! Πρόκειται για ένα ρεκόρ 13 ετών της ελληνικής δεκαετίας.  

Αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στα επιτόκια όλων των διαρκειών, δημιουργώντας ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες τόσο για να περάσουν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα, καθώς δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να ανατρέψει το θετικό αυτό κλίμα, όσο και για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο. Επίσης, όσο το κλίμα στις αγορές παραμένει ευνοϊκό για την Ελλάδα, δύσκολα οι δανειστές, θα προβάλλουν προσκόμματα. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι εταίροι, θα εντάξουν την Ελλάδα στο αφήγημά τους, για το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων «χτίζει» σταδιακά και σταθερά και το επενδυτικό κλίμα ώστε να προσελκυστούν στην χώρα και παραγωγικές επενδύσεις πέραν των τοποθετήσεων σε ομόλογα και στο Χρηματιστήριο.

Ακόμη, στην κυβέρνηση θεωρούν πως η υποχώρηση των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην αξιωματική και μείζονα αντιπολίτευση για την κριτική μηδενισμού των πάντων, που ασκούν.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων θεσμικών για τα ελληνικά ομόλογα στηρίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα και προσδοκίες:

1. Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

2. Στην προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Standard & Poors στις 19 Ιανουαρίου, πιθανότατα κατά δύο βαθμίδες.

3. Στην έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Εκτός των δεκαετών ομολόγων, μειώσεις καταγράφονται καις τις αποδόσεις όλων των διαρκειών. Ειδικότερα:

Το διετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 1,445%

Το πενταετές έχει απόδοση 3,137%

Το δεκαπενταετές έχει απόδοση 4,096%

Το 20ετές έχει απόδοση 4,174%.

Επταετές ομόλογο

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει προσεκτικά την επόμενη έξοδο στις αγορές. Στόχος είναι η έκδοση 7ετούς ομολόγου, το οποίο λείπει από την ομάδα των διαπραγματεύσιμων τίτλων. Με βάση τα τωρινά δεδομένα στη δευτερογενή αγορά, ο στόχος του επιτοκίου τοποθετείται πέριξ του 3,5%, που θα αποτελέσει ένα ακόμη ρεκόρ αρκετών ετών.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις