Πολιτική

Ρέγκλινγκ για Ελλάδα: Κέρδος 10 δισ τον χρόνο λόγω ESM


Τι γίνεται με χρέος/ΔΝΤ - Πολλαπλά μηνύματα Ρέγκλινγκ: Τι γίνεται με χρέος/ΔΝΤ

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες (και την ελληνική ηγεσία) στέλνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, και λίγο πριν την έναρξη της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Από την μια πλευρά, ο κ. Ρέγκλινγκ θέλησε να διατηρήσει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για μια μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα "κερδίζει" περί τα 10 δισ ευρώ το χρόνο από τα πολύ χαμηλά επιτόκια του μηχανισμού στήριξης - σε σχέση με το ΔΝΤ.

Επί της ουσίας, ωστόσο, το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να απασχολήσει κατά το τέλος του προγράμματος - όπως είπε ο επικεφαλής του ESM-, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ESM, να αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά. Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Υπάρχουν, ακόμη, προσέθεσε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.

Ωστόσο, και παρά τις όποιες προκλήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές. Παραδέχτηκε δε ότι υπήρξε τρομαχτική λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να λογίζεται ως κάτι αναγκαίο λόγω των τεράστιων ελλειμμάτων που υπήρχαν το 2009.

Παράλληλα άσκησε κριτική στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2015 καθώς κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση. Κατά τον ίδιο το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε και τώρα η εστίαση είναι στις μεταρρυθμίσεις

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης πως  οι εταίροι έχουν δείξει πραγματική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την τόσο φθηνά, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα, είτε από το ΔΝΤ είτε από τον ESM, βασίζονται σε ορισμένους κανόνες που έχουν προέλθει από το ΔΝΤ, συμπλήρωσε. "Προκειμένου, λοιπόν, μία χώρα να δανειστεί θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", επεσήμανε. 

Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα "ειδική" περίπτωση, αναφέροντας τα παραδείγματα της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίες αν και έλαβαν στήριξη από τον ESM εφάρμοσαν το απαραίτητο πακέτο μεταρρυθμίσεων και έτσι μπόρεσαν να εξέλθουν από τα προγράμματα στήριξης και σήμερα αναχρηματοδοτούν τις ανάγκες τους από τις αγορές, έχοντας μάλιστα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις