Αγορές

"Red Monday" για τη Wall


Με απώλειες έκλεισε, σήμερα, η Wall Street, μετά τους δασμούς που θέλει να επιβάλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε Αργετινή και Βραζιλία.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε πτώση, καθώς οι απειλές Τραμπ για νέους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα σε Βραζιλία και Αργεντινή, ταρακούνησαν τους επενδυτές. Εν συνεχεία, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι έχουν υποτιμήσει τα νομίσματα τους πλήττοντας τους Αμερικανούς αγρότες.

Ο Τραμπ άφησε αιχμές κατά της Federal Reserve, τονίζοντας πως πρέπει να μειώσει τα επιτόκια της και να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα χαλάρωσης.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέσυρε το σύνολο των επιδοτήσεων προς την αεροναυπηγική εταιρεία Airbus, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, σε μία απόφαση που είναι πιθανόν όμως ότι θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τους δασμούς επί των ευρωπαϊκών προϊόντων. Νέα έκθεση συμμόρφωσης που θα δημοσιευθεί στην Γενεύη διαπιστώνει ότι το αεροσκάφος A350 συνεχίζει να επιδοτείται ως αποτέλεσμα προηγούμενης κυβερνητικής δανειοδότησης, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο, ο ΠΟΕ αναμένεται ότι θα μειώσει το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στην αμερικανική ανταγωνιστική εταιρεία Boeing, γεγονός που βάρυνε στην απόφαση να επιτρέψει την επιβολή δασμών ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, σύμφωνα με δύο εκ των πηγών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, ανάμεσά τους τα περισσότερα αεροσκάφη της Airbus και προϊόντα από τυρί μέχρι ελιές και single-malt ουίσκι, τον Οκτώβριο. Το πλαφόν των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου βασίσθηκε στο ύψος της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στην Boeing ως αποτέλεσμα της υποστήριξης της Airbus, κυρίως υπό μορφήν κυβερνητικών δανείων για το A380 και το A350.

Σήμερα, ο Οργανισμός απέρριψε τις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων, καθώς οι Βρυξέλλες παρουσίασαν νέα επιχειρήματα για να αποδείξουν ότι έχουν συμμορφωθεί με τις προηγούμενες αποφάσεις, στο πλαίσιο μίας σχετικά σπάνιας δευτεροβάθμιας διαδικασίας εξέτασης της συμμόρφωσης. Στην σημερινή έκθεση θα περιέχονται οι αποφάσεις του ΠΟΕ επί των νέων αυτών επιχειρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία στηρίζονται εν μέρει στο γεγονός ότι το A380 - κάποτε η ναυαρχίδα της Airbus - αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των χαμηλών πωλήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ζημία στην Boeing ήταν προσωρινή. Πηγές δήλωσαν ότι ο ΠΟΕ έκανε δεκτό μέρος των επιχειρημάτων αυτών, συμφωνώντας εμμέσως στην μείωση του πλαφόν των αμερικανικών αντιποίνων στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πόσο γρήγορα μία μερική ευρωπαϊκή νίκη στο ζήτημα μπορεί να μεταφρασθεί σε μείωση των δασμών, λόγω «τεχνικών» προβλημάτων.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν έφεση στα συμπεράσματα της έκθεσης του Οργανισμού, η έφεση αυτή θα παραμείνει εκκρεμής, καθώς το αρμόδιο όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO Appellate Body) που εξετάζει τις εφέσεις διακόπτει την λειτουργία του αφού η Ουάσινγκτον μπλοκάρει νέους διορισμούς μελών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντ΄αυτού, η ΕΕ αναμένεται ότι θα κινηθεί προς την προοπτική αντιμέτρων στο πλαίσιο παράλληλης υπόθεσης επιδότησης της Boeing, η οποία αναμένεται να έλθει στο προσκήνιο την άνοιξη, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει ευρύτερο διακανονισμό για την επιδότηση του τομέα της αεροναυπηγικής παγκοσμίως.

Στο μέτωπο Κίνας και ΗΠΑ, τέλος στις επισκέψεις αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών στο Χονγκ Κονγκ, βάζει το Πεκίνο, ως αντίποινα στην αμερικάνικη νομοθεσία περί υποστήριξης των διαδηλωτών. Οι Financial Times μεταφέρουν πως η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις κατά τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch και Freedom House, αφού στηρίζουν τους διαδηλωτές.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως η Κίνα θέλει να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «θα δούμε τι θα γίνει». Ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος τόνισε πως ο Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρακτορείο Axios μετέδωσε ότι η συμφωνία έχει παγώσει επειδή ο Αμερικάνος πρόεδρος υπέγραψε νομοθεσία υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Η σύμβουλος του Τραμπ, Κελιάν Κόνγουέϊ, υπογράμμισε, σήμερα, πως είναι ακόμα πιθανό να υπογραφεί πριν το τέλος του έτους μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ενώ τόνισε πως είναι εφικτό να επιλυθούν φέτος οι εμπορικές διαφωνίες των δύο χωρών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας έχει ξεκινήσει να γράφεται.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, ενισχύθηκε περαιτέρω το Νοέμβριο η μεταποιητικό δραστηριότητα στις ΗΠΑ με τον σχετικό δείκτη PMI της Markit να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες, όντας πλέον στις 52,6 μονάδες το Νοέμβριο από 51,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Απρίλιο. Η τελική μέτρηση ξεπέρασε την προκαταρκτική μέτρηση που βρισκόταν στις 52,2 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Νοέμβριο, με την επίσημη μέτρηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας να καταδεικνύει επαναφορά του δείκτη PMI σε τροχιά επέκτασης, στις 50,2 μονάδες τον Νοέμβριο από 49,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, που είναι η πρώτη μέτρηση πάνω από το όριο των 50 μονάδων (που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση) από τον Απρίλιο. Άνοδο σημείωσε ότι ο δείκτης τιμών για την αγορά πρώτων υλών από τη βιομηχανία, ο οποίος ανήλθε στις 51,8 μονάδες από τις 51,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την πιο ταχεία καταγραφή αύξησης της τιμής του από τον Δεκέμβριο του 2016, οπότε και βρίσκονταν στις 51,9 μονάδες.

Να αναφερθεί πως σήμερα λαμβάνει χώρα η Cyber Monday μία από τις σημαντικότερες ημέρες για τις πωλήσεις στον τεχνολογικό τομέα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 27,783.79 μονάδες, με πτώση 0.95%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 3,115.74 μονάδες, χάνοντας το 0.8% της αξίας του.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 8,567.99 μονάδες, με απώλειες 1.05%.