Χρηστικά

«Ραβασάκια» για φορο-αμαρτίες από το παρελθόν στέλνει η ΑΑΔΕ


Υποθέσεις από το 2017 και παλαιότερες που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ επιχειρήσεων, ήλεγξε η ΑΑΔΕ

«Ραβασάκια» σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν, θα αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το επόμενο διάστημα. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ επαγγελματιών και επιχειρήσεων, καθώς και περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα.

Η ΑΑΔΕ προέβη το προηγούμενο διάστημα στους απαραίτητους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι θα λάβουν την ειδοποίηση στην προσωπική τους θυρίδα στην ψηφιακή πύλη myAADE, ενώ όσοι έχουν δώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πάρουν και εκεί ειδοποίηση.

Σε πρώτο πλάνο για την ΑΑΔΕ είναι φορολογικές υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφονται στο τέλος του 2023. Ειδικότερα θα σταλούν «ραβασάκια» για φορολογικές αμαρτίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ. Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων, γνωστές και ως Μ.Υ.Φ καταργήθηκαν το 2021, όταν τέθηκε σε ισχύ η ψηφιακή υποβολή των φορολογικών στοιχείων εσόδων στην πλατφόρμα myDATΑ.

Επίσης ειδοποιήσεις θα λάβουν και φορολογούμενοι που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. 

Επιπρόσθετα υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες-πριν το 2017- υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

Δικαίωμα προσφυγής για τους φορολογούμενους

Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα