Πολιτική

Ραντεβού σε Έβρο, Καλαί, Λαμπεντούζα και Κωνσταντινούπολη στις 23 Γενάρη


 Στον Έβρο, το Καλαί, τη Λαμπεντούζα και την Κωνσταντινούπολη διοργανώνονται κινητοποιήσεις για τις 23 και 24 Ιανουαρίου από κινήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, με κύρια αιτήματα τα ανοιχτά σύνορα, την ασφαλή διέλευση του μετακινούμενου πληθυσμού και τον τερματισμό των πολέμων, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στο διεθνές διήμερο δράσης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 23, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες διαδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη, την Κωνσταντινούπολη, τη Λαμπεντούζα και το Καλαί. Την Κυριακή, 24, οι συμμετέχοντες θα πορευθούν ως το φράχτη στους Κήπους του Έβρου, ενώ αντίστοιχα θα κινηθούν Τούρκοι και Κούρδοι προσεγγίζοντας τον φράχτη από τη μεριά της Τουρκίας, περιέγραψε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) Πέτρος Κωνσταντίνου.

"Είτε οι άνθρωποι φεύγουν από πολέμους ή την φτώχεια είναι ταξικά μας αδέρφια και καλοδεχούμενοι", επισήμανε η Ντίνα Ρέππα του Συντονισμού για το Προσφυγικό /Μεταναστευτικό Σωματείων και Συλλογικοτήτων, τονίζοντας πως το εργατικό κίνημα στέκεται στο πλευρό των προσφύγων, προσθέτοντας πως η εμπλοκή στους πολέμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αποτελεί την ίδια πολιτική που πλήττει και τους λαούς στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η κ. Ρέππα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση, πως είναι κομμάτι της παραπάνω πολιτικής και έχει δεχθεί να παίζει το ρόλο του ανθρωποφύλακα της Ευρώπης.

Την αλληλεγγύη τους σε όσους βιώνουν το ρατσισμό και τον αποκλεισμό, όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασε ο Βαγγέλης Καρέλης, από την Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία "Μηδενική Ανοχή", η οποία επίσης καλεί στην κινητοποίηση.

Για το διαχωρισμό των προσφύγων με βάση τον χώρα προέλευσης μίλησε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στους ανθρώπους από το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές που δεν γίνονται δεκτοί, ενώ στους τόπους διαμονής τους πέφτουν βόμβες, σχολεία και νοσοκομεία γκρεμίζονται.

Η ΑΔΕΔΥ για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών έχει αναλάβει τη μετακίνησή τους με λεωφορεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας, εξήγησε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Παντελής Βαϊνάς. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων είναι μεγάλος, με συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών, εκπαιδευτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία από τον χώρο της υγείας, δημοτικά συμβούλια, κινήσεις γειτονιών και άλλους να υπογράφουν το κάλεσμα στην κινητοποίηση.